Länge har Moderaterna haft ett stadigt grepp om Hammarby sjöstad. Det förändrades i valet, då Socialdemokraterna tog ett stort kliv framåt samtidigt som Moderaterna backar.

Mitt i begav sig ut för att höra vad de som bor i området tänker om skiftet.

– Jag är jätteöverraskad. Det känns inte som trenden har varit att folk rört sig från det konservativa. Min uppfattning om Sjöstan är att den består av en högerpopulation och miljöpartister, då det byggdes som ett miljöprojekt, säger Sjöstadsbon Nils Bergh.

Ett stenkast från Hammarby allé promenerar Elin Vidlund med tvååriga sonen Max, som susar fram på en tjusig cykel.

– Jag är väldigt mån om vården och jag vet att de har haft det kämpigt. Då är det positivt med en förändring, säger Elin Vidlund.

https://www.mitti.se/nyheter/skrallen-blaa-sjostan-blev-knallrod/repvil!MMLHhEftUqZsSDXxBRd@A/

Störst i regionvalet

Sjukvård är något som hanteras på regionnivå.

Enligt preliminära siffror från Valmyndigheten har S gått om M i kommunal- och riksdagsvalet i nio av Sjöstans tio valdistrikt – men i regionvalet har S blivit störst i alla tio, med 30 till 39 procent av rösterna.

I det valet blev de som störst och lyckades till och med vända knallblå Henriksdal rött.

– Att M får stryk i regionen kan nog bero på att folk inte är nöjda med sjukvården. De kanske är trötta på att M haft hög svansföring och inte levererat, säger Per-Olof Nilsson, som nyss flyttat till stadsdelen.

Röstar emot något

Enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kan M ha tappat i kommunvalet då man på riksnivå varit öppen för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Det är man inte i Stockholms kommun, menar hon, men det kan vara svårt för väljare att ha koll på.

– Jag tror att många har röstat emot SD. Den frågan har varit en stor del av debatten på riksnivå och det är svårt att veta vad skillnaden är i de olika valen. Jag var själv tvungen att läsa på om kommun- och regionvalet, säger Elin Vidlund.

Ligger inte vaken

Sjöstadsbon Niclas Landqvist tror också att ett avståndstagande från SD påverkat valresultatet här.

– Det har varit tydligt att S tagit delar av M:s väljargrupp. M har öppet visat att de kan tänka sig att samarbeta med SD och för många är det otänkbart. På högersidan har alla utom L varit öppna för ett sådant samarbete, då kvarstår nästan bara S.

– Sedan är inte S det parti det var förr, utan mer ett mittenparti.

Vad tycker du om skiftet här?

– Jag ser det nog inte som en nackdel. Jag röstar blått, men det är inget jag ligger och funderar på om nätterna.