Försvinner. I måndags påbörjades rivningen av skejtrampen under Tranebergsbron, en plats som varit mycket omtyckt bland skejtare från hela Stockholm. Foto: David Östlund

Nu rivs populära skejtrampen i västerort

I flera års tid har skejtrampen under Tranebergsbron varit ett tillhåll för brädåkare från hela Stockholm. Men i måndags blev det spiken i kistan, nu har rampen börjat rivas.

  • Publicerad 15:57, 18 nov 2020

Redan i våras flaggade Bromma stadsdelsförvaltning för att rampen, som är uppförd utan bygglov, skulle rivas. Beslutet väckte ilska bland många skejtåkare som menade att den är väldigt populär då det inte finns så många utomhusramper i västerort.

Populär skejtramp i Bromma ska rivas

– Den här skejtrampen har ett fantastiskt läge och är helt unikt i sitt slag, den är värd att skydda. Vi är många som åker dit om det regnar eftersom bron skyddar, sa Anna Östlund från Högdalens Skateboardförening till Mitt i Bromma då.

Därför blev många skejtare glada när stadsdelen i slutet av mars beslutade sig för att skjuta upp rivningen på obestämd tid då man ansåg sig behöva utreda saken vidare "efter att ha fått in nya uppgifter och synpunkter från vissa personer".

Beskedet: Rivning av skejtramp skjuts upp

Ska återställas till parkmark

Men nu har lyckan vänt. Den 16 november anlände grävmaskiner till platsen och inledde rivningsarbetet. Tiina Kaski Koivunen är enhetschef på lokal- och parkenheten i Bromma, och säger att det handlar om ett olovligt ianspråktagande av parkmark.

– Vi träffade några av skateboardföreningarna i våras och förklarade för dem varför den måste rivas. Vi har hela tiden efterlyst någon som är ansvarig för det här, men eftersom det är en otillåten byggnation är det ingen som vill ge sig till känna, säger hon.

För några veckor sedan sattes en skylt upp om att den som vill göra anspråk på byggnadsmaterialet efter rivningen kan höra av sig till stadsdelsförvaltningen, men det har inte skett.

– Tillåter man att någon gör det här utan lov, kanske det även dyker upp någon annanstans. Den här rampen borde ha tagits ned för längesen, jag vet inte varför man inte gjort det tidigare, säger Tiina Kaski Koivunen.

Platsen ska nu återställas till parkmark, och rivningen väntas ta två veckor att genomföra. Men stadsdelen har inga planer på att använda marken till något annat.

Skejtrampen har varit populär, planerar ni bygga någon ny på en annan plats?

– Det har diskuterats om man kan anlägga en ny ramp, men vi vet inte om det blir just i Bromma. Tyvärr har vi inte samma slags anläggningar här som södra sidan av staden har, men det här är inget som Bromma själv kan göra. Vi försöker samarbeta med både idrottsförvaltningen och andra västerortsförvaltningar, säger Tiina Kaski Koivunen.