RIVS. För något år sedan hölls SM här – nu rivs BMX-parken i Skogås. Foto: Ingalill Söderberg

Nu rivs BMX-parken i Skogås

Några eldsjälar rustade upp den förfallna BMX-parken i Skogås så att SM kunde hålla där. Men nu rivs den. "Det är väldigt tråkigt" säger Tim Sjöholm, som varit drivande i upprustningen.

  • Publicerad 17:53, 25 mar 2021

BMX-parken i Skogås stod och förföll under många år. Men en liten grupp eldsjälar tog sig an parken och rustade upp den. 2019 arrangerade de SM och så skulle ha gjorts även i fjol, men tävlingen fick flytta inomhus på grund av regn.

BMX-SM intar Skogås bikepark

Men nu är glansdagarna förbi. Det kommunala fastighetsbolaget Huge har sålt marken och parken håller på att rivas.

– Det är konstigt, parken har stått i 25 år och den ruttnade i säkert tio år innan jag började renovera den och arrangera SM. Det var först då frågan dök upp om att den skulle rivas, det är tråkigt, säger Tim Sjöholm.

https://www.mitti.se/nyheter/skogas-forfallna-bmx-park-ska-rustas-for-sm/repsew!IbidDZsaH0PG4vEOM75UPg/

Han är en av dem som engagerat sig i parken. Förra året fick han kommunens pris för ideella insatser för sitt engagemang.

Först i januari fick han veta att parken skulle rivas.

– Jag tycker att jag borde fått veta det tidigare, det hade sparat mig hundratals arbetstimmar, säger han.

Letar efter lösning i närområdet

Han har lämnat ett Huddingeförslag där han vill att kommunen hittar en ny yta för BMX-parken. "Det får inte hända att denna härliga mötesplats över åldersgränser och etniciteter försvinner", skriver han i förslaget. Förslag har hittills fått omkring 400 röster.

Enligt Bo Källström (L), kommunalråd med ansvar för kultur och fritidsfrågor, har kommunen inte kunna påverka beslutet att parken rivs.

– Nej, egentligen inte. Vi visste att det skulle ske. Vi måste se till att det blir en mer permanent anläggning. Den var ett svartbygge, men vi uppskattar verkligen allt som de har gjort och vill ta vara på den initiativkraften och glöden. Det pågår ett arbete för att hitta en lösning, säger han.

Tillsammans med Tim Sjöholm tittar kommunen på platser i närheten där man kan anlägga en ny BMX-park. Men det blir ingen ny park i sommar.

– Med facit i hand kunde det kanske ha gått lite snabbare, men kommunens kvarnar mal lite långsamt. Förhoppningen är att få igång något till nästa säsong. Och vill de arrangera en temporär lösning i sommar ska vi kunna ordna det, säger Bo Källström.

OS-HOPP. Jacob Nedler vann SM-tävlingen 2019 och satsar på OS. Foto: Henrik Lindstedt