Nu rivs Aquaria på Djurgården

På måndag inleds rivningen av Aquaria. Arbetet ska vara avslutat i början av juni och istället ska en ny restaurang etableras på platsen.

  • Publicerad 13:22, 28 feb 2019

Enligt Fastighetskontoret kommer rivningsarbetet pågå i tre månader, vilket innebär att det forna akvariet definitivt är historia i början av juni. Exploateringskontoret har istället gett en markanvisning gällande en restaurang på 1 300 kvadratmeter till Parks and resorts, bolaget som i dag driver Gröna Lund och även stod bakom Aquaria.

Företagets vd Christer Fogelmarck förklarar att de hoppas kunna börja bygga nytt på platsen i mitten av september. Däremot är det oklart vad det blir för sorts restaurang och en detaljplaneprocess pågår fortfarande.

– Vi måste bedöma marknaden ordentligt innan vi bestämmer oss. Men jag hoppas att vi har ritningar och bygglovshandlingar klara under våren, säger han.

Publiken har svikit – nu stänger Aquaria

Fogelmarck avslöjar att det även finns funderingar kring att erbjuda konferensmöjligheter i huset.

– Det här är en väldigt bra plats för en restaurang sommartid, men det kan vara svårt att få ekonomi i det under vintern. Då skulle man kunna bygga till konferensutrymmen för att få det att fungera. Men ingenting är bestämt i nuläget, betonar han.

När hoppas ni kunna öppna?
– Vår förhoppning är säsongen 2020, men om det innebär under våren eller sommaren vet jag inte i nuläget, säger Christer Fogelmarck.

Beskedet: Aquaria på Djurgården rivs

RIVS. På måndag ska rivningen av Aquaria starta. Foto: Per Brandt

Aquaria

Stängde 30 september 2018, efter 27 år på Djurgården.

Huset, som byggdes på 1960-talet som en temporär byggnad i samband med bärgningen av Vasaskeppet, hade då omfattande fuktskador.

Med sviktande publiksiffror var det heller aldrig aktuellt att låta verksamheten ta plats i en ny byggnad.

Huset tömdes och djuren skickades till nya hem i Fjärilshuset här i Stockholm, Universeum i Göteborg, Helsingborgs Tropikariet, Rotterdams zoo, Sea life och ett barnsjukhus i Helsingfors. 

Visa merVisa mindre