Taggat gäng. Alvin Larsson, 10, är yngst i gänget. Här på platsen där de ska spela i sommar, Djurö havsbad. Foto: Sacharias Källdén

Nu repas det för sommarteater

Håller du på att förgås av tristess och social distans? Då finns det något du kan se fram emot, nämligen sommarteater vid Vita grindarna i Djurö havsbad. Repetitionerna pågår för fullt.

  • Publicerad 12:23, 19 mar 2021

”Pärleporten”, så heter den nya föreställningen som teatergruppen ute på Djurö, Ö-teatern, nu är i full gång med att repetera.

– Det handlar om ett gäng anarkistiska pensionärer kan man säga. De rymmer från äldreboendet där de bor, och så händer en massa saker, säger Bibi Bengtsson Borg.

– Ja, och så visar det sig att han som driver boendet inte har rent mjöl i påsen, flikar Helena Bruun-Nystedt in.

Alltihop kryddas med några välriktade samhällskängor och en massa skratt, tillägger de. Och såklart en hel del igenkänning med lokala miljöer och kändisar.

Men på grund av pandemin får de hitta på andra sätt att mötas.

– Vi läser manus mot varandra i Zoom, det funkar faktiskt förvånansvärt bra, förklarar Bibi Bengtsson Borg. 

Repar. Helena Bruun-Nystedt och Bibi Bengtsson Borg i Ö-teatern, till höger Carin Mogerud som driver restaurangen och campingen vid Djurö havsbad. Foto: Sacharias Källdén

Välkommet tillskott

Platsen de ska visa föreställningen på i sommar är stora träterrassen vid Djurö havsbad. Carin Mogerud, som driver restaurangen och campingen Vita grindarna där är glad. Det är hennes uteserveringsyta de får låna.

– Det här är en folklig plats, många kommer hit för olika typer av aktiviteter och rekreation och det är så det ska vara. Därför passar en utomhusteater, öppen för alla, jättebra här. Det är ett välkommet tillskott, säger hon.

Ö-teatern har funnits i nio år och hunnit göra drygt ett tiotal föreställningar ihop.

– Vi har ju gemensamt att vi älskar teater, men sedan är det också roligt att bara ses och göra något tillsammans, säger de, medan de dukar upp medhavd fika på ett av borden bredvid spelplatsen.

– Alla som vill vara med är välkomna, det krävs ingen förkunskap, tillägger de.

Första gången utomhus

Tidigare föreställningar har visats inomhus, bland annat i Djurö kyrka och Djurö skola, så det här blir första gången utomhus.

– Det blir jättespännande! Det kan vara så att vi behöver ha någon form av ljudanläggning, så att vi hörs ordentligt, vi får se, säger Helena Bruun-Nystedt.

”Pärleporten” visas 6, 7 och 8 augusti vid Djurö havsbad, Vita grindarna.

Ö-teatern

Föreningen startade 2012 och består av cirka 20 vuxna och "ett gäng barn", från Djurö-Vindö-Stavsnäs. De har gjort 13 föreställningar hittills som spelats bland annat i Djurö kyrka och Djurö skolas matsal, plus ett antal barnföreställningar. "Pärleporten" visas 6, 7 och 8 augusti.

Tidigare pjäser: Livat på Djurö och Stavsnäs, Legenden om prinsessan, Svärdet och häxprocessen, En julsaga, De ökända, Prinsessan utan skugga, Mommo eller kampen om tiden, Den långa resan, De sju dödssynderna, Mannen från medeltiden, Mio min Mio, Alice i underlandet, Ehrenström.

Mer info finns på Facebook/Ö-teatern.

Visa merVisa mindre