Senast den 15 april ska anmälan vara inne. Fröerna behöver sedan komma i jorden i slutet av april eller början av maj.

Under säsongen får sedan de som deltar odlingstips, och till hösten blir det tillfällen att bereda linet. Det ska bråkas, skäktas och häcklas.

Dessutom får deltagarna lära sig ett stycke kulturhistoria.

– Det här är en jättebra grej. Det är inte så många som kan något om lin, det är en kunskap som håller på att gå förlorad, säger hemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husman.

Lättodlat

Det finns två sorters lin: oljelin som används till linolja, och vars fröer man kan äta, och så spånadslin vars fibrer används till att väva tyger, och de fröerna går inte att äta.

Men det blir ett högt vackert gräs, med vita eller blå blommor.

– Det är ganska lätt att odla lin. Det vill ha mager jord, och så måste man förstås vattna. Fröna behöver sås senast i mitten av maj, om man ska hinna skörda. Det tar ungefär 80 dagar innan blomman bildar frökapslar och man kan rycka linet, säger Charlotte Hellsten Husman.

Landsvid satsning

Alla Sveriges regioner deltar i linprojektet, där fröpåsar delas ut. I Region Stockholm har redan 200 anmält sig. Till hösten blir det samlingar på olika platser i regionen för att bereda linet.

Men så mycket lintråd kan man inte räkna med att få ut av en kvadratmeter lin, det räcker kanske till att virka en grytlapp, enligt Charlotte Hellsten Husman.

– Men det handlar om att bevara kunskapen och njuta av linet. Det är ett fantastiskt material.