Valstugor, och för den delen även valtält, kommer nu på plats i de olika stadsdelarna i Stockholm inför valet 11 september.

För Socialdemokraterna, det största partiet i Stockholms stads kommunfullmäktige med 23 mandat, har valstugor som medel att nå nya väljare minskat i betydelse de senaste valen.

Knackar dörr

I stället satsar partiet på dörrknackning och telefonsamtal.

– Valstugorna är en allt mindre del av vår valrörelse, så har det varit flera år. Vårt fokus är på dörrknackning och att ringa människor, säger Catharina Piazzolla, kommunsekreterare hos Socialdemokraterna i Stockholm.

Men valstugorna fyller fortfarande en viktig funktion, enligt Piazzolla.

– De som kommer till valstugorna är ofta ganska intresserade av politik, de kan ha en särskild fråga de är intresserade av.

Locka tveksamma

För Moderaterna, det näst största partiet i stadshuset med 22 mandat, är valstugorna ett sätt att fånga in tveksamma väljare. Det skriver Ida Karlbom, kommunikationschef hos Moderaterna i Stockholms stad och län, i ett mejl till Mitt i.

"Jag tror att många som tycker att det är svårt att välja parti blir tryggare i sitt val genom ett samtal och då är valstugan en viktig plats. Men vi träffar ju väljare för samtal också på annat sätt, exempelvis genom dörrknackning."

Valstugorna hamnar i blickfånget även hos ordningsmakten. Polisen har "resurser" på de platser valstugorna står uppställda, enligt kommissarie Lena von Sydow.

– Vi har tillsyn på platserna. Beroende på vilka politiker som har torgmöten i anslutning till valstugorna så har vi utökad tillsyn eller bevakning.

Erfarenheten från tidigare valrörelser är dock att valstugorna generellt sett inte dragit till sig ordningsproblem.

– Man kan tro att det är klotter och skadegörelse men utifrån tidigare års erfarenheter har vi inte sett att valstugorna generellt sett är måltavla för skadegörelse.