Så här har det tidigare år sett ut på Drottninggatan och Brunkebergstorg. Foto: Mostphotos

Nu pimpas innerstan med en miljon juleljus

Nu börjar staden dekoreras med en miljon juleljus. Men vissa stadsdelar – som Södermalm och Kungsholmen – blir helt utan.

  • Publicerad 05:58, 30 okt 2018

Redan nu börjar årets julbelysning sättas upp inne i City. Runt 40 gator och torg kommer att lysas upp med runt en miljon led-lampor. Ljusen sätts upp av staden i samarbete med fastighetsägare och företagarföreningar, som också är med och betalar för julbelysningen.

En höjdpunkt är kronhjortsfamiljen som står på Brunkebergstorg, berättar Anders Hedlund som är belysningsstrateg i Stockholms stad.

– Den är fantasieggande. En annan favorit är de hjärtan som placeras ut mellan Stureplan och Nybroplan. De är väldigt trevliga, säger Anders Hedlund.

Julstämning vid Centralen. Foto: Most Photos

Endast i City

Men alla gator som får julkänsla ligger i den innersta citykärnan, från Strömmen mot Tegnérgatan, Karlbergskanalen och Birger Jarlsgatan.

Besvikna läsare har hört av sig till Mitt i, ledsna över att Södermalm inte får något julbelysning. Även Kungsholmen blir utan ljus. 

Anders Hedlund ger förklaringen att det både beror på brist på pengar och att företagarna måste hjälpa till.

– Och så är det inte så fruktansvärt långt att åka in till city och njuta av belysningen där.

Behövs mer pengar

Om staden skjuter till mer pengar kan även dessa stadsdelar få julstämning i framtiden.

– Man kan önska mer belysning, men det är en politisk fråga i sådana fall, säger Anders Hedlund.

Även om ljusdekorationerna sätts upp nu kommer de tändas först den 24 november, vid invigningen i Kungsträdgården.

Enskilda handlare kan också skapa julstämning

Men det är inte bara staden som sätter upp julbelysning. Enskilda handlare kan också sätta upp egna juleljus. Till exempel har det de senaste åren satts upp ett lysande kulört tak på Hornsbruksgatan bekostat av handelsplats Hornstull.

Staden lägger 3,5 miljoner på julbelysning, lika mycket skjuts till av fastighetsägare och företagarföreningar i projektet City i samverkan. Dessutom sätts 80 granar upp runt om hela stan, till en kostnad av 3 miljoner kronor.