Nu patrullerar stödbilen i västerort igen

  • Publicerad 15:03, 14 jan 2013

Grannstödsbilen är räddad och patrullerar sedan i måndags återigen Hässelby-Vällingbys gator.

Det var vid årsskiftet 2011/2012 som den tidigare sponsorn Folksam drog in stödet till verksamheten och därmed också bilen. Till en början samarbetade man med Brommas grannstöd, men sedan ungefär ett halvår har det inte kört någon grannstödsbil alls på Hässelby-Vällingbys gator – trots att det har funnits många villiga förare.

– Det kom som en chock när vi fick veta att stödet försvann, säger Berit Arkeus som är ordförande i Grannsamverkan Hässelby-Vällingby.

Enligt henne kan grannstödsbilarna och dess förare ses som ideella brottsförebyggare som rör sig i de ofta folktomma bostadsområdena och rapporterar misstänkta aktiviteter till polisen. Och nu får alltså verksamheten fortsätta. Pengar skjuts till både från stadsdelsförvaltningen och Svenska bostäder.

– Bilfrågan är löst tre år framöver. Vi ser ljuset nu igen och det känns jätteroligt. Nu söker vi också nya förare, säger Berit Arkeus.

Från närpolisens sida ser man grannstödsbilen som välbehövlig hjälp i arbetet.

– Både att de är ute och syns, och att de kan kolla exempelvis nerkörda skyltar eller häckar som är i vägen, säger närpolischefen Peter Saarman.

Ibland ger polisen information till bilförarna om speciellt utsatta områden som sedan får extra patrullering för att förhindrasådant som inbrott och skadegörelse.

– De fungerar som extra ögon och öron, säger Peter Saarman.