Aktiviteter. Abdulla och pappa Abdirazak Usman tycker att det är kul att det finns mycket barnaktiviteter. Foto: Madelene Hergils

Nu pågår Järva filmfestival

Just nu pågår årets Järva filmfestival. En folkfest fylld av film och familjeaktiviteter.

  • Publicerad 11:50, 5 aug 2022

Syftet är att få till flera möten över staden

På gräsfältet vid Enbacksskolan råder full aktivitet. På en stor projektorduk visas " Space Jam- A New Legacy". Framför den sitter ett hundratal personer på picknickfiltar och njuter av sommarkvällen. 

Festivalen anordnades för första gången 2013 av stiftelsen The global village med ambitionen att skapa ett forum där människor har möjlighet att träffas.

– Syftet är att få till flera möten över staden, att bryta segregationen och att barn från hela staden får mötas, säger Ahmed Abdirahman, grundaren av Stiftelsen the global village.

Utöver biovisning och aktiviteter för barn finns även riksdagspartier representerade.

Expanderat. 2013 anordnade Ahmed Abdirahman och stiftelsen The global village den första filmfestivalen, ett evenemang som expanderat med åren. Foto: Madelene Hergils

På festivalområdet står foodtrucks, hoppborgar och möjlighet till ansiktsmålning. 3-åriga Abdulla Abdirazak från Tensta har just fått sitt ansikte målat som Spindelmannen och pekar nöjt på sitt ansikte. 

– Det är bra att det finns så mycket aktiviteter för barnen, säger pappa Abdirazak Usman.

Tre filmer per kväll

Sedan starten har filmfestivalen expanderat. I år visas tre filmer per kväll, två barnfilmer och en kulturfilm. Den första filmen startar klockan 15 varje dag och sedan pågår filmvisning fram till kvällen.

I helgen visas bland annat "Atlantis- en försvunnen värld", "Familjen Bigfoot" och "Fahim- den lilla schackprinsen." Festivalen avslutas sedan på söndagen med Somalias första Oscarsbidrag "Dödgrävarens hustru". Fredagens filmvisning ställs in på grund av åska och regn.

Uppslutning. Årets Järva filmfestival lockar många besökare. Foto: Madelene Hergils

Här är helgens filmer

Första filmen startar alltid klockan 15.

Lördag 6/8

Familjen Bigfoot

Viljas äventyr

Fahim - den lilla schackprinsen

Söndag 7/8

Atlantis- en försvunnen värld

Ainbo- Amazonas väktare

Dödgrävarens hustru

Visa merVisa mindre