Nytt. Längs stråket från Husby centrum ner till Husby gård ska ett kulturstråk uppföras. Foto: Stockholms stad

Nu påbörjas bygget av kulturstråket i Husby

Den som rör sig vid Husby centrum har nog märkt att ombyggnation pågår. Det är uppförandet av det nya kulturstråket som dragit igång.

  • Publicerad 14:43, 30 mar 2021

Mitt i har tidigare rapporterat om det kulturstråk som ska byggas i Husby och sträcka sig från centrum ner mot Husby gård. Tanken är att skapa en naturlig entré ner till Järvafältet, och samtidigt göra platsen tryggare och roligare.

– Det kommer hända saker, folk kommer stanna upp, vara på platsen längre och förhoppningsvis vara ute mer. De som bara besöker Husby och inte har så bra koll på området kommer hitta till Husby gård och grönskan på Järvafältet bättre, har trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) tidigare sagt.

Olika föreningar ska kunna ha utställningar eller arrangera kulturella evenemang utomhus längs stråket, enligt staden. Dessutom ska aktörer i området ha möjlighet att flytta ut delar av sina verksamheter.

Fäller träd

Som en del av det hela byggs nu Skoltorget i Husby centrum om, då platsen ska omgestaltas för att knyta ihop torget med kulturstråket, och samtidigt kunna agera som en kulturplattform för scenkultur och nya möten, enligt staden.

På platsen har en del träd börjat fällas.

"Träden ersätts med nya träd som planteras under året i samband med att markbeläggningen justeras för att förbättra tillgängligheten på platsen.", skriver Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning på sin Facebooksida.

Området kommer förutom de olika kulturplattformarna och den nya markbeläggningen bland annat även att få ny belysning och nya bänkar.

Kostnaden för det hela beräknas landa på 13 miljoner kronor, och går allt enligt plan ska kulturstråket invigas med en konstutställning senare i höst.

Det här ska göras längs stråket

· Nya lek- och aktivitetselement

· Konstpodier i olika storlek av granit

· Ny möblering

· Ny belysning (en för stråket specifik grönt lysande armatur)

· Ny skyltning

· Plantering av nya träd, buskar och perenner

· Nya markmaterial

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Entré. Här ska det nya kulturstråket byggas och öppna upp området mot Järvafältet. Foto: Stockholms stad