Nu öppnar Upplands-Bros första biogasstation

Upplands-Brobor kan nu tanka biogas på hemmaplan. Eon har öppnat kommunens första station vid biogasanläggningen i Högbytorp. – Stationen är öppen under provdrift den första månaden. Det är inga problem att åka dit och tanka redan nu, säger Michelle Ekman på Eon.

  • Publicerad 15:57, 26 sep 2018

För en månad sedan invigdes Eons biogasanläggning i Högbytorp och nu har en ny tankstation öppnat i området. Gasen produceras från organiskt avfall som dumpas på plats – 80 ton dagligen och ännu mer i framtiden.

– Det är den första biogasstationen i Upplands-Bro kommun. Mitt intryck är att det varit ett stort intresse för biogas, i alla fall hos den politiska ledningen. Utifrån vår dialog har man haft en stor ambition att ställa om till mer hållbara transporter inom kommunen, säger Michelle Ekman, marknadsansvarig för g-mobility, region öst, på Eon. 

Hoppas på ökat intresse

Hon tror att det krävs en station för att lokalbor ska våga satsa på en gasbil, även om dessa alltid har en bensintank som reserv.

– Vi har inte räknat med att det ska finnas mängder av gasbilar i Upplands-Bro, men vi hoppas att intresset kommer att öka med den nya gasstationen. Det är trots allt ett väldigt hållbart drivmedel.

För att tanka krävs ett tankkort från Eon, OKQ8 eller betal- eller kreditkort.

Hur ser intresset för gas ut nationellt? 

– Kunskapen kring alternativa drivmedel börjar bli större. I framtiden kommer man inte kunna klara sig med ett alternativ. Vill man komma bort ifrån diesel och bensin behövs en palett av olika fossilfria drivmedel. Och där är biogasen en viktig pusselbit, säger hon.

Vi invigningen av stationen kom en avfallsbil förbi och tankade spontant. Dessutom passade föraren av en buss från Linköping på att tanka efter ett studiebesök på anläggningen.

– Vill man vara på den säkra sidan går det att se på vår hemsida om stationen är stängd av någon anledning.

Buss på studiebesök passar på att tanka. Foto: Michelle Ekman/Eon.

Smugglade 400 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen

Åklagaren: "Upplägget har liknat ett internationellt företag" Nu åtalas två män för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott vid Attunda tingsrätt. Den 15 februari förra året beslagtog polisen 400 kg cannabis i en lokal i...torsdag 21/1 10:17

Nattarbete på Granhammarsvägen

Kortare stopp då farthinder asfalteras. Under kommande natt, det vill säga natten mot torsdag, så kommer asfaltering av farthinder att ske på Granhammarsvägen. Det här kommer att medföra kortare stopp i trafiken.onsdag 20/1 14:45