Stockholms första kattcafé öppnar i Vasastan. Foto: Sacharias Källdén

Nu öppnar Stockholms första kattkafé

Ryktena har gått länge –  och är sanna. I februari öppnar stans första kattkafé i Valands gamla lokaler på Surbrunns­gatan 48. Vi i Vasastan har hälsat på.

  • Publicerad 08:39, 18 jan 2019

Efter många om och men är alla tillstånd klara. Den 16 februari slår kattkaféet Java Whiskers upp portarna på Surbrunnsgatan 48. Där bor nio katter. Nelson, cirka ett halvår gammal, är väldigt social och klättrar på Jon Bäcklund, en av ägarna, som förklarar konceptet.

– Vi vill göra något som är bra för katter och människor. Rent generellt mår människor bra av att vara nära djur. Här får man komma in till en liten oas och slappna av, säger Jon Bäcklund.

LÄS ÄVEN: Nytt kattkafé räknas som djurpark

Det kommer även att vara möjligt att adoptera/köpa en katt.

– Om förutsättningarna är de rätta. Vi samarbetar med Solgläntans katthem, och det är också därifrån våra katter kommer. I Sverige finns runt 100 000 hemlösa katter i dag, säger Jon Bäcklund.

Gömmor och klösväggar

Lokalen är ombyggd och anpassad för katterna. Till exempel finns små gömmor och gångar samt klösväggar i fönstren. I ett rum som bara katterna har tillgång till finns mat, toaletter och viloplatser.

– Katterna är extremt sociala men det är såklart viktigt att de också kan dra sig tillbaka. Det är ett lyxigt ställe för dem att vara på.

När man kommer in i kaféet passerar man först kafédelen där man kan köpa kaffe, fikabröd eller sallad. Därifrån kan man också snegla in på katterna genom ett stort glasfönster.

”På katternas villkor”

Vill man däremot umgås med dem måste man boka tid. Antingen via kaféets hemsida eller så chansar man på att det finns plats. Som mest kan 20 personer vara i kattdelen av kaféet samtidigt.

– All kontakt med katterna kommer att ske på deras villkor och det finns vistelseregler som man måste anpassa sig efter. Att mata dem kommer till
exempel inte att vara tillåtet. Vi har regelbundna besök av en veterinär och kontakt med en etolog och djurhållningen utvärderas kontinuerligt, säger Elina Thorsell, platschef på kaféet, som berättar att hon letar efter personal med erfarenhet av kattskötsel och genuint kattintresse.

Förutom fika kommer man att kunna köpa t-shirtar och väskor med mera med kattmotiv.

– Man kommer att kunna komma härifrån helkittad, säger Elina Thorsell.

Nelson är extremt social och trivs i Jon Bäcklunds knä. Foto: Sacharias Källdén

Så går det till

Det kostar 150 kronor per person att umgås en timme med djuren. Vill man bara titta så kommer det också att vara möjligt från att se katterna från Surbrunnsgatan.

Kaféet kommer att ha öppet varje dag 10-18.

Åldersgräns är 12 år, förutom måndagar då barn i målsmans sällskap är välkomna.

Visa merVisa mindre