Nu öppnar nytt stort akvarium i Stockholm

I helgen öppnas dörrarna till Baltic Sea Science Center, Skansens största satsning någonsin.

  • Publicerad 14:10, 11 apr 2019

– Det är superviktigt att det läggs mer fokus på Östersjön.

Akvaristen Emma Alsing Skoog förklarar engagerat grundtanken bakom Skansens nya kunskapscenter Baltic Sea Center. Huset, som byggts på platsen där sjölejonterrassen tidigare var placerad, består av akvarier, utställningsytor, skolsalar och laboratorium och ska vara en plattform för forskning kring Östersjön. Här ska besökarna få veta mer om de miljöutmaningar som Östersjön står inför liksom hur vi som privatpersoner kan göra skillnad i de val vi gör i vår vardag.

LÄS ÄVEN: Nu rivs Aquaria på Djurgården

Samtidigt betonar Christina Hamnqvist, pressekreterare, att det här är en lustfylld byggnad som mer än någonting annat ska vara rolig att besöka.

– Istället för att oroa människor ska det här vara en plats som ger hopp. Vi kan alla agera genom plånboken. När man får se fiskarna, som vissa kanske inte sett i annan form än som fiskpinne, och hur vackra de är får man nog en annan känsla för vad man lägger på tallriken. Våningen med akvarierna är helt magisk, säger hon.

Husets bottenvåning består framför allt av de tre stora akvarierna "Under bryggan", "Öppet hav" och "På djupet." Här ryms även ett stort antal habitatakvarier och ett par cylinderakvarier. I en del av rummet finns en tunnel som besökaren kan gå igenom och bli helt omringad av Östersjöns fiskar.

– Vi har bara mötts av reaktioner som "wow!" och "häftigt!". Det är en riktigt bra atmosfär här nere, säger akvaristen Patrik Jakubowski.

Östersjöfisk. I morgon, den 12 april, öppnas dörrarna till det nya kunskapscentret. Foto: Sacharias Källdén

Gör upp med myten om färglöst hav

Högre upp i huset finns den interaktiva utställningsdelen och utrymmen för undervisning och laboratorium, liksom en filmsal dit alla besökare är välkomna. Den sammanlagda kostnaden för satsningen är 150 miljoner kronor, vilket gör den till den största i Skansens historia. Den större delen av summan, närmare bestämt 130 miljoner, kommer från stiftelsen Baltic Sea 2020.

– Vi har ett folkbildande uppdrag och det här är en del av det. Östersjön behöver hjälp från alla håll, konstaterar Christina Hamnqvist.

Patrik Jakubowski tror att kunskapscentret kan få upp ögonen hos människor som har en felaktig bild av djurlivet i Östersjön.

– Många kommer nog bli överraskade över hur mycket som finns där. Myten om ett färglöst hav är någonting som försvinner när man översköljs av allt det vackra som finns här, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På djupet hittar vi bland annat ett båtvrak. Foto: Sacharias Källdén

Akvarierna

Under bryggan

Här lever de kustnära fiskarna. Här finns gäddan, gösen, abborren, mörten och sarven. Även rudan, sutaren och braxen har sin boplats här.

Öppet hav

Stimfiskens hem. Här hittar vi sillen och strömmingen, samma fisk men med olika namn beroende på om den lever i Östersjön eller mot västkusten till.

På djupet

Nere på djupa bottnar simmar bland annat torsken, laxen, havsöringen och ålen. Rötsimpor ligger still i vraket som placerats i akvariet och plattfiskar gömmer sig i sanden.

Visa merVisa mindre

Peppade. Akvaristerna Emma Alsing Skoog och Patrik Jakubowski. Foto: Sacharias Källdén

Baltic Sea Science Center

Bygget av huset startade hösten 2016.

Flera av fiskarna återfanns tidigare i numera nedlagda Aquaria på Djurgården.

Fri entré för den som redan betalat sig in på Skansenområdet.

Utställningarna tas fram i ett kunskapsråd med representanter från  Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet, BalticSea2020 och Skansen.

Visa merVisa mindre

Sandstubb. Foto: Sacharias Källdén