I december 2018 beslutade regionen att Söder skulle få länets nya sprututbyte. Nu är det dags för invigning. Foto: Läsarbild Most Photos/Google street view

Nu öppnar nya sprututbytet på Söder – trots kritiken

Turerna har varit många, men nu är det dags för det nya sprututbytet på Söder att slå upp sina dörrar. – En del tror att det är en som en kiosk som delar ut sprutor, men det är det inte, säger Martin Kåberg, överläkare.

  • Publicerad 05:00, 20 aug 2019

Stockholms nya sprututbyte ska ligga på Wollmar Yxkullsgatan 25, vid Capio Maria. Nu är det klart att invigningen sker den 3 september.

Tanken var först att öppna redan i augusti, men logistiska hinder relaterade till semstertiden har gjort att öppningen fick skjutas fram.

Förhoppningen är att trycket nu ska minska på S:t Görans sjukhus på Kungsholmen, där det redan finns ett sprututbyte. Där har man haft runt 100 besökare per dag.

– Önskan från vår sida är att öka tillgängligheten men och också att det ska bli ett lägre besökstryck på respektive sprututbyte, säger Martin Kåberg, överläkare och medicinskt ansvarig för sprututbytena i Stockholm.

Sedan i somras finns även en mobil verksamhet som bland annat besöker härbärgen.

En del tror att det är en som en kiosk som delar ut sprutor, men det är det inte.

Martin Kåberg, överläkare

Varför behövs det sprututbyte?

– Det behövs för att jobba med prevention. Delar personer sina sprutor riskerar de att sprida sjukdomar som HIV och hepatit. En del tror att det är en som en kiosk som delar ut sprutor, men det är det inte. Vi erbjuder ett brett utbud av vård och behandling till en grupp som annars inte får det, säger Martin Kåberg.

Kritik från oroliga Söderbor

Flera närboende har varit kritiska mot det nya sprututbytet. Södermalms stadsdelsförvaltning har fått många klagomål.

”Vi föräldrar tycker att det känns väldigt olustigt att barnen ska dela närområde med massa sprutnarkomaner”, skriver en Söderbo till stadsdelsförvaltningen.

Kritik riktas också mot att personer som försöker sluta med narkotika behandlas i samma område som aktiva narkomaner.

Polisen på Södermalm har också varit emot sprututbytet, då de säger sig ha för lite resurser att hantera eventuella problem som kan uppstå vid sprututbytet.

Men det finns även de som är positiva, som Emma Cole som Mitt i träffade utanför kliniken i höstas.

– Det är jättebra. Rena sprutor förhindrar så mycket för de här människorna, att de slipper dela med varandra.

Fakta

Ska förhindra smittor

Sprututbyte är till för personer över 18 år som injicerar droger. Målet med verksamheten är att förebygga spridning av blodsmitta som hiv, hepatiter och andra blodburna infektioner.

Sprututbytesverksamheterna arbetar även med att motivera de som deltar i programmet att bryta sitt missbruk och att ta emot vård och behandling.

I dag finns det sprututbyte på S:t Görans sjukhus, på Kungsholmen och ett mobilt team. På Söder öppnar spututbytet i början av september 2019.

Källa: Socialstyrelsen
Visa merVisa mindre