Den 16 december slår Skärholmens polishus upp portarna på Bodholmsplan bakom Skärholmens kyrka. En betydligt mer framträdande plats vid Skärholmstorget än på Måsholmstorget där polisstationen huserat fram tills nu. 

Susan Friberg, polischef i Skärholmen, tror att det nya läget kommer att göra stor skillnad.

– För dem som bor i området kommer vi att uppfattas som mer tillgängliga. Om man ser en stor polisskylt vid torget så tror jag att många kommer att tänka att polisen finns här i Skärholmen, säger hon.

– Flytten innebär också att gatan här bakom kommer att vara avstängd för trafik eftersom vi måste kunna komma fram med våra utryckningsfordon, säger Susan Friberg.

– Flytten innebär också att gatan här bakom kommer att vara avstängd för trafik eftersom vi måste kunna komma fram med våra utryckningsfordon, säger Susan Friberg.

Anna Rönngren

Flytten innebär att det nu blir lättare för den som vill anmäla ett brott att göra det mer enskilt. På den nuvarande polisstationen finns två luckor i väntrummet, där den som velat göra en polisanmälan har fått göra det precis bredvid den person som uträttat sitt ärende i luckan intill, samt inför alla andra besökare i väntrummet. I det nya polishuset finns det i stället ett rum precis bredvid luckan där man kan gå in och få göra sin anmälan avskilt så att inte andra hör. 

Bättre miljö för barn som utsatts för brott

På det nya polishuset har man också förbättrat miljön för barn som har utsatts för eller bevittnat brott och ska förhöras. I stället för att behöva passera det allmänna väntrummet vid huvudentrén och sedan gå i en grå korridor till ett vanligt kalt rum med stolar, skrivbord och dator, kommer barnen att få gå in via en särskild entré där de kommer direkt in i polishuset. Där finns sedan ett mer ombonat väntrum med soffor och fåtöljer i. Man har även inrett speciella barnförhörsrum som är mer ombonade med stoppade fåtöljer och ett bord, och inga datorer eller andra störande element finns på plats. Tanken är att barnen ska känna sig så trygga och avslappnade som möjligt. 

– Med barn har vi bara en chans eftersom barn aldrig är med under förhandlingen, så det är jätteviktigt att förhöret blir bra så att vi inte behöver göra om det och riskera att påverka barnet, säger Susan Friberg.

Barnförhörsrum i polishuset i Skärholmen.

Barnförhörsrum i polishuset i Skärholmen.

Anna Rönngren

Sidoentrén kommer även att få användas av andra brottsoffer. 

Brott i nära relation utreds på plats

I det nya polishuset kommer även enheten som utreder brott i nära relation, som nu finns i Västberga, att flytta in. 

– Det innebär att vi kommer att ha en lokal grupp som utreder brott i nära relation och det är positivt för dem som bor här. Det är nära tunnelbanan så det är också en bättre placering om man ska på förhör, säger Susan Friberg. 

Kan söka pass

Nytt är också att man från och med i vår kommer att kunna ansöka om pass i Skärholmen. 

– Det gynnar många inte bara Skärholmen utan hela sydvästra Stockholm längs röda linjen som tidigare fått åka till Södertälje eller innerstan, säger Susan Friberg.  

Förutom Skärholmspolisen kommer regionpolisen att ha ett helt våningsplan för olika verksamheter. Det innebär att betydligt fler poliser dagligen kommer att vara på plats i Skärholmens centrum även om de inte specifikt jobbar mot området.