De nya lokalerna vid Gubbängstorget blir ett lyft för biblioteket, tror bibliotekschefen Karin Axelsson. Foto: Sacharias Källdén

Nu öppnar nya biblioteket på torget

Gubbängens nya bibliotek har slagit upp portarna. Från att ha varit undangömt har nya biblioteket nu fått en central plats på Gubbängstorget. Inne finns olika avdelningar för både stora och små.

  • Publicerad 14:16, 26 maj 2021

Många har inte vetat om att det har funnits ett bibliotek i Gubbängen innan

Gröna, ljuddämpande löv smyckar barnavdelningen, som är uppdelad i olika zoner för olika åldrar. Längst in finns ett hörn där små barn kan låna böcker i kryphöjd.

Mellan barn- och vuxenavdelningen finns ett rum med stjärnhimmel – och snart även med draperier, en projektor och studieplatser – som ska användas både som verkstad och till olika barnaktiviteter samt som studierum när det inte är verksamhet där.

– Det nya biblioteket gör det lättare att ha verksamheter för barn här, säger Karin Axelsson, chef för biblioteken i Farsta och Skarpnäck.

Politikern Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd, berättar att zonindelningen är viktig för att möta de olika målgrupperna.

– Det handlar både om att anpassa sig till barnens behov och att inspirera till högläsning, säger han.

Läshörna. Här kan små barn hitta böcker i kryphöjd. Foto: Sacharias Källdén

Hoppas på fler besökare

När Mitt i besöker biblioteket pågår förberedelserna för fullt för att kunna öppna den 26 maj. Förhoppningen är att biblioteket ska få fler besökare framöver, än vad det gamla biblioteket hade som låg undanskymt vid tunnelbanan.

– Tidigare var tillgängligheten en utmaning. Många har inte vetat om att det har funnits ett bibliotek i Gubbängen innan. Nu hoppas vi få fler besökare, säger Karin Axelsson.

Jonas Naddebo (C) hoppas också att de stora fönstren, och den centrala placeringen på torget, ska bidra både till ett tryggt bibliotek och ett tryggare torg.

Detta med anledning av de undersökningar som presenterats de senaste åren med uppgifter om att stök och hot förekommer på landets bibliotek, om än inte specifikt
i Gubbängen.

– När man placerar biblioteket så här centralt så bidrar det till att skapa trygghet, säger han.

Meröppet införs

Biblioteket kommer ha sommarstängt mellan vecka 26 och 32. I hösten införs meröppet. Det innebär att besökare som har skaffat behörighet kan besöka biblioteket även när det inte finns personal på plats.

– Det kan handla om att man vill sitta och studera här om det inte är lugnt hemma. På så sätt ökar vi tillgängligheten ännu mer, säger Jonas Naddebo.

Öppet tre dagar i veckan

Gubbängens nya bibliotek kommer ha öppet på måndagar, onsdagar, torsdagar och
i höst även på söndagar. I höst införs meröppet, vilket gör att fler kan besöka biblioteket även på andra tider.

Biblioteket kommer ha coronarestriktioner den närmsta framtiden, med ett begränsat antal tillåtna besökare.