Nu öppnar nya Bagis folkets hus

Nästa vecka öppnar Bagarmossens folkets hus. Nu väntar en höst med konserter, teater, internationell musikfestival, utställningar och föreningsliv. Några av dem som kommit med idéer är Viktor Brobacke och Johan Apel Röstlund som vill ordna en musikklubb för Bagarmossenbor och deras barn.

  • Publicerad 09:50, 3 okt 2018

Efter månader av väntan är det dags att slå upp portarna för Bagarmossens folkets hus. Renoveringen har pågått sedan i julas och idag, onsdag, görs den slutgiltiga besiktningen av de nya lokalerna.

– Det är så otroligt roligt att vi äntligen är klara, säger verksamhetsledare Lena Wolmner.

Invigningen är egentligen inte förrän den 26 oktober. Men själva huset öppnar redan nästa vecka.

– Då kan den som är nyfiken kika in och titta hur det ser ut. Och vi kommer att ha kurser och möten här som vanligt, säger Lena Wolmner.

De största förändringarna är att de har öppnat upp foajén ut mot gatan så att förbipasserande kan se vad som pågår där inne. Och att stora salen har ljudisolerats.

– Det är den roligaste delen, att vi kommer att kunna ha aktiviteter utan att störa grannarna.

Vad blir det för verksamhet?

– Vi hoppas få tillbaka våra folkdanslag och så blir det teater, konserter och allmän scenkonst som vi själva arrangerar, säger Lena Wolmner..

Just nu håller hon och Anna Linell på att knåpa ihop höstens program. Då väntar bland annat en internationell musikfestival och teatergästspel från Malmö.

På invigningsdagen väntas Stand up comedy med gruppen Stand up yours, vernissage för utställningen #broderauttexten och föresläsning och rundtur i det gamla Bagarmossen med PRO.

En stor del av folkets hus verksamhet är också att hyra ut lokaler till föreningsliv och andra lokala aktörer. Några av dem som kommit för att pitcha sina  idéer är Bagarmossenborna Viktor Brobacke och Johan Apel Röstlund. De hoppas kunna göra en klubb för Bagarmossenbor och deras barn där de tillsammans kan dansa och lyssna på musik.

– Den ska vara för hela familjen. En sak som vi på Folkets hus tycker är viktig är att hitta sätt att mötas över generationsgränser, både gamla och unga och alla mittemellan. Det handlar den här klubbidén om. Men vi vet inte riktigt än hur det blir. Det är många som har kommit med idéer, säger Lena Wolmner.