Nypremiär. Du kan ta ett dopp på Medis redan på måndag, 17/8, när Medborgarhuset slår upp dörrarna efter fyra års renovering. Foto: Sacharias Källdén

Nu öppnar Medborgarhuset igen

Tillgänglighetsanpassat, ny konst, topprenoverad sim- och idrottshall och ett större barnbibliotek. Det är några av nyheterna när Medborgarhuset slår upp portarna. Först ut är badet som öppnar redan på måndag.

  • Publicerad 16:14, 12 aug 2020

Renoveringen försenades med ett år och kostnaderna drog iväg men i dagarna öppnar Medborgarhuset på Medborgarplatsen. Först ut är Forsgrénska badet som slår upp portarna redan på måndag, den 17 augusti. Det var badet som var mest problematiskt att renovera eftersom det var i risigt skick. Nu finns där tre bassänger: en 25-meters och två undervisningsbassänger med höj- och sänkbara golv.

– Den stora, gamla bassängen höll på att erodera på undersidan och var helt uttjänt. Vi har rivit till grunden och varit tvungna att spränga i berget, säger Mikael Ichu, projektledare.

– Idrottshallen kommer att kunna användas av skolor i närheten och ska också vara bokningsbar för föreningar, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd.

3 000 lastbilar

Även omklädningsrummen är nyrenoverade och tillgänglighetsanpassade. Dessutom finns det enskilda rum för dem som inte är bekväma att byta om i herrarnas eller damernas.

Svårt att renovera badet i Medborgarhuset

Totalt har man under renoveringstiden fraktat bort 3 000 lastbilar med rivningsmassor. Till "nya" Medborgarhuset kan man ta sig direkt från Medborgarplatsens tunnelbanestation och ett genomgående tema är att allt i byggnaden ska vara mer tillgängligt.

– När huset byggdes var det som tre separata flyglar men den idén släpper vi nu. Det ska bli mer öppet för att skapa liv och rörelse i hela huset. Man kan ta sig mellan de olika verksamheterna på ett annat sätt än tidigare, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd.

Inget Debaser

Huvudentrén till byggnaden ligger i markplan på Medborgarplatsen och där finns ingången till badet och biblioteket (det senare har flyttat från västra till östra flygeln), samt hissar till de andra våningsplanen. Bibblans tidning- och tidskriftsrum, där man kan sitta och läsa, kommer även att nås från Götgatan. Intill rummet ska en kaféverksamhet starta, men ännu är det inte klart vilken.

Hemliga fynden i Medborgarhuset

Även Kulturskolan kommer tillbaka till Medborgarhuset och har fått nya lokaler, dock inte med dans och musikverksamhet som det var tänkt från början. Byggnaden kommer att bli ett centrum för skolans teaterverksamhet och det har också tillkommit en helt ny bildsal.

Många blev besvikna när det stod klart att livescenen Debaser inte kommer att vara kvar i lokalerna på Medis. Där de brukade ha klubbar och konserter är det nu i stället ett stort barnbibliotek.

– Det är fyra gånger större än det tidigare, ett stort barnbibliotek känns helt rätt på platsen. Vi hade hoppats att Debaser också skulle få plats men det lyckades inte. Nu är vi i stället glada för att de kan vara kvar längre vid Hornstull, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd.

Tidsdokument

Under renoveringen hittade byggarbetarna en inmurad tidskapsel med bland annat dagstidningar från 1930-talet då huset byggdes och en bild på en oidentifierad kvinna. När huset visades upp för pressen under onsdagsförmiddagen murades en ny tidskapsel in, med dagsaktuella tidningar och en nyskriven bok om Medborgarhuset, skriven av Astrid Hasselrot.

– Eftersom det underlag vi hade från när de byggde huset var bristande och otydligt så passade jag på att lägga ner en ritning av hur vi har gjort renoveringen för att framtida fastighetsborgarråd ska kunna hålla nere kostnaderna, säger Dennis Wedin (M).

Skenande kostnader

Och dyrare än vad det var planerat blev det den här gången. Renoveringen gick på cirka 1,1 miljarder, jämfört med 670 miljoner som det var tänkt från början. Enligt Dennis Wedin behövs "bättre utredningar innan beslut fattas".

– Sen har vi vidtagit olika åtgärder för att hålla nere kostnaderna. Bland annat avbeställdes de planerade rulltrapporna och ersattes med betongtrappor, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Verksamheterna i Medborgarhuset kommer att öppna successivt fram till den 26 september då en officiell återinvigning planeras. Biblioteket siktar på att öppna 22 september.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) får hjälp att kapsla in några tidsdokument från i dag till framtiden. Foto: Sacharias Källdén

Tunnelbaneuppgång i husets huvudentré. Ett trappräcke som hittades bakom en vägg under renoveringen har fått en ny plats i trappan ner till tunnelbanan. Foto: Sacharias Källdén

Medborgarhuset

1929 fattade staden beslut om att uppföra ett medborgarhus på Södermalm.

1930 utlyste man en arkitekttävling som vanns av K. Martin Westerberg. Förslaget kritiserades och arbetades därför om. Genom bidrag från Forsgrénska fonden kunde man bygga huset.

Medborgarhuset byggdes 1936–1939 och invigdes mitt under andra världskrigets början.

Då landade prislappen på cirka fem miljoner kronor.

2016 inleddes den omfattande renoveringen av huset, som är blåklassat av Stadsmuseet.

Visa merVisa mindre