Den 1 mars är det dags för Kung-IB, som det kallas sedan Internationella biblioteket också tog plats i lokalerna, att öppna upp efter sin renovering.

https://www.mitti.se/nyheter/storre-delen-av-kungsholmens-bibliotek-stangs-for-renovering/reptio!qf9qwLhA3llPor14gSammA/

Inne är det nu öppnare ytor, hyllorna har sänkts för att öka trygghet och överblick, men också mer flexibla lösningar som hyllor på hjul och draperier för avskärmning för att kunna nyttja lokalerna bättre.

Med en tajt budget på cirka 1 miljon kronor har återbruk varit ett ledord, enligt bibliotekschefen Annika Malmborg.

– Men med det kommer bra innovativa lösningar och vi har lyckats skapa något väldigt bra. Känslan är att det är mer utrymme, men vi kan skapa rum i rummet, och på så sätt ha flera programverksamheter igång samtidigt, säger hon.

Och just olika program är något biblioteket ska satsa på rejält. Bland annat har en ny ateljé, filmrum och scen tagit plats i lokalerna. Även på uteplatsen planeras verksamhet när tiden tillåter. Även barn- och unga är i fokus.

– Vi har inte större yta men större möjligheter, Vi vill visa att biblioteket är mer än bara böcker. Att det handlar om språket, hur man uttrycker sig, gör sig förstådd och är i sin samvaro, säger Therese Johnson, som jobbar som producent på bibblan.

– Vi kommer ha fler digitala tekniska grejer som poddutrustning, där vi ska ha en podcast riktad mot barn som barn och unga själva ska planera, säger Thorunn Vignisdottir bibliotekspedagog.

Inledningsvis handlar det om digitala program på grund av pandemin, där invigningsveckan bjuder på en rik repertoar. Sedan vankas det digitala bok- skrivarklubbar, språkkaféer, föreläsningar, bokcirklar för nyanlända och workshops under våren och senare även på plats i biblioteket. Mångspråk och integration är två ledord.

– Det här ska också vara en plats för möten, litteratur och berättelse, där vi kan främja möten mellan innerstadsborna och de som bor i ytterstaden, säger Philippe Couderc, bibliotekarie.

Men. Med tanke på smittoläget är fortsatt uppmaningen att man undviker fysiska besök om man kan.

Biblioteket kommer ha ett maxantal på 40-50 personer och trängselvärdar på plats. Förskolor på Kungsholmen kan även boka tider utanför öppettiderna för besök.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), tror stenhårt på det nya konceptet, som fått kritik kring sammanslagningen och minskat utbud av svensk litteratur, och kallar bibblan för ”en pärla” – och betonar just att det handlar om mer än böcker.

– Programverksamheten lockar väldigt många besökare och att de nu kan jobba med teknik och skapande kommer locka många barn- och unga på ett spännande och integrerande sätt, säger han.

– När vi kan öppna ordentligt igen så tror jag att det här kanske kommer bli Stockholms mest välbesökta bibliotek, i alla fall ta upp kampen med Stadsbiblioteket.