Hans-Georg Kellner, Magdalena Hamann och Moritz Hanke har skapat lekplatsen på Gärdet. Arkivbild: Olle Anrell

Nu öppnar Gärdets nya tyskdesignade lekplats

Den innehåller bilans och klätterlek och den innehåller vattenlekKlättring, gungor och vattenlek men också mycket ekologiskt tänk – det är fokuset på den nya lekplatsen på Sandhamnsgatan. – Vi har förberett allt i Tyskland och sedan byggt allt här, säger mannen bakom, Hans-Georg Kellner.

  • Publicerad 13:30, 8 nov 2018

Lekplatsen vid Sportfältet har varit på gång i några år nu – och på fredag invigs äntligen lekytan. Parken innehåller balans- och klätterlek, rutschkanor, gungor och vattenlek.

Förberetts i Tyskland

Under projektets gång har också barn i stadsdelen fått vara med och tycka till om vad lekplatsen ska innehålla. Alla redskap är sedan designade och byggda av tyske konstnären Hans-Georg Kellner och hans team. Allt har byggts på plats så lekplatsen ska inte likna någon annat.

– Vi har förberett allt i Tyskland och sedan byggt klart allt här. Vi har hållit på i fem veckor nu på slutet för att göra klart allt, säger Hans-Georg Kellner som på torsdagen höll på med finjusteringar och säkerhetskoll.

Hans-Georg Kellner och teamet framför en av klätterställningarna i ek och rostfritt stål. Foto: Olle Anrell

Har du designat något i Stockholm förut?

– Ja, Drakenbergsparken på Södermalm. Men det är en annan plats och ett annat koncept än här, säger Hans-Georg innan han och de andra hoppar ner i några äggskal på lekplatsen för att ta en bild.

Insektshotell byggs

De gröna förtecknen innebär bland annat att alla redskap är byggda med ek som stomme och under redskapen ligger det träflis. Det finns också flera insektshotell på platsen, men även några odlingslådor som det går att anmäla intresse för.

Staden planterar dessutom nya växter ut mot Sandhamnsgatan som blir ett skydd mot gatumiljön där.

– Det blir en naturlik plantering med växter som naturligt brukar ingå i skogsbryn, säger Britt Mattsson som är landskapsarkitekt på stadsdelsförvaltningen.

Bakgrunden till den nya lekplatsen är tre olika medborgarförslag om att en ny lekplats borde fixas vid Sportfältet och Kampementsbadet. En bra idé tyckte staden som såg att det fanns ett behov av lekytor i området som på sistone fått många nya bostäder.

Projektet kostar tio miljoner och finansieras till hälften av stadsdelsförvaltningen och till hälften av länsstyrelsens utvecklingsanslag för Nationalstadsparken. Syftet är också att bygga en grön entré till Nationalstadsparken.