Omstart. Södra teatern är en av flera scener som öppnar upp igen efter regeringens besked i går. Foto: Johan Strindberg

Nu öppnar flera livescener i Stockholm igen

Efter månader med inställda konserter och föreställningar laddar nu arrangörer för att öppna sina scener igen. “Hela branschen vaknar till” säger Samuel Laulajainen på Södra teatern.

  • Publicerad 05:00, 1 okt 2020

Regeringens besked att taket på 50 personer på konserter som fixas på krogar, barer och kaféer snart lyfts tas emot med stor lättnad av arrangörer i Stockholm.

De har hittills haft rätt att släppa in så många sittande kroggäster de klarar i sina lokaler, så länge det inte uppstår trängsel och det är smittsäkra avstånd mellan besökarna. Men så snart en konsert, teater eller något annat kulturevenemang dragit igång har ordningslagens 50-personersregel kickat in.

Det här ändras från den 8 oktober och öppnar för att flera livescener kan vakna till igen i Stockholm – om än i mindre skala.

"Änligen ändras galenskapen"

Debaser räknar med att dra igång spelningar igen i november men i stället för ett publikhav med 750 personer blir det runt 100-120 sittande gäster i deras stora lokal.

– Äntligen ändras den här galenskapen. Det känns som att man äntligen har lyssnat på branschen som vill öppna på ett säkert sätt. Nu ska vi försöka få till några mindre konserter där vi kan få det att gå runt ekonomiskt, säger Annelie Telford, vd på Debaser.

Även Nalen räknar nu med att dra igång med ett konsertprogram under hösten med runt 100 personer i publiken.

– Vi är i startgroparna. Vi är ju ett kulturhus och vi vill göra kultur här så det är klart att det här är jätteviktigt för oss. Suget är stort från publik, artister, tekniker, personal, ja, från alla, säger Nalens vd Pernilla Abrahamsson.

Branschen vaknar till liv

På Södra teatern har vd:n Samuel Laulajainen redan blivit nedringd av arrangörer som vill komma igång. Planen är att både köra spelningar och föreställningar ute på terassen, där ett vintertält satts upp, och i teaterns stora sal. Ett par hundra sittande gäster räknar Södra teatern med att få plats med. Första evenamanget sen i mars, som än så länge är hemligt, blir den 15 oktober.

– Det har irriterat mig att reglerna varit så orättvisa, att det varit sån kommers på andra ställen medan vi inte har fått ha samlingar med mer än 50 personer, men nu känner jag mig hoppfull. Hela branschen vaknar till, säger Samuel Laulajainen.

Oro inför våren

Annelie Telford, vd för Debaser, är dock oroad för att trängselrestriktionerna för krogar, barer och restauranger som tvingar ner antalet gäster rejält ska ligga kvar ända till juli 2021, något som regeringen har föreslagit.

– I så fall kommer branschen inte kunna arrangera annat än små spelningar första halvåret 2021. Det kan regeringen omöjligen veta om det är en nödvändigt åtgärd redan nu, säger hon.