BRÖDER. Xuhao och Feihao Zhang öppnar ny restaurang på Centralvägen. China Thai (i stationshuset), som startades av deras pappa, stängdes i mars. Foto: Charlotte Arwedsson

Nu öppnar China Thai-bröderna ny restaurang

Ända sedan restaurang China Thai stängde i stationshuset i slutet av mars har telefonen gått varm hos bröderna Zhang. Men nu kan stammisarna i Väsby andas ut.

  • Publicerad 15:30, 12 jun 2020

Men det här är inte bara en restaurang, vi är en del av Väsby.

BIBIMBAP. Den koreanska rätten bibimbap är en av nyheterna på menyn när Chili Chili öppnar på Centralvägen. Här provlagad av kocken, Xuhao Zhang. Foto: Privat

Bröderna Xuhao, 31, och Feihao, 24, tar emot i de nya lokalerna på Centralvägen, vägg i vägg med gamla grannarna från Magasinet, Anders & jag.

Inredningen är i princip klar, det är bara någon väggdekoration kvar som fastnat i Kina.

Den 16 juni slår de upp portarna för en ny, modernare restaurang, med 50 platser inne och 20 ute.

– Det ska bli så skönt. Våra stammisar från China Thai i stationshuset ringer hela tiden och undrar när vi ska öppna. De verkar ha saknat oss, och vi dem, säger Xuhao och skrattar.

Pappa öppnade i stationshuset

Det var pappa Qiao Rong som öppnade China Thai redan år 2008. Tolv år senare är det sönerna som tar över.

– När pappa drog i gång restaurangen var det i ett helt annat Väsby än det vi ser i dag. Då fanns Magasinet, White Horse, Rockbaren i gamla Medborgarhuset och "Ullis", där det nu är en indisk restaurang. Det var i princip allt, berättar Feihao och fortsätter:

– Nu har det "exploderat" och Centralvägen har blivit rena matgatan.

Det var när familjen fick besked 2017 från kommunen att stationshuset skulle komma att rivas, som de bestämde sig för att köpa en del av blomsteraffärens tidigare lokaler på Centralvägen. Men rivningen har som bekant dragit ut på tiden och den nya lokalen har stått tom i flera år – och kostat pengar.

Stängde i mars

När coronakrisen kom stängde de slutligen restaurangen i stationshuset och började renovera lokalen på Centralvägen. Bort med murrigt och mörkt, in med vitt och fräscht.

– Vi ville skapa en ny, modernare restaurang och komma bort från golden dragon och old china city-stilen, berättar Feihao.

Och en ny restaurang kräver ett nytt namn. Valet föll på "Chili Chili".

– Ett enkelt namn som är lätt att komma ihåg, säger Xuhao.

Men kommer stammisarna att känna igen maten?

– Vi behåller populära rätter som "fyra små rätter", med bland annat biff med bambuskott. Självklart även klassikern friterad banan med glass, säger Feihao.

Xuhao, som lagar maten, berättar att det blir sushi och förutom kinesiskt även koreanskt och thailändskt på menyn.

– Men det här är inte bara en restaurang, vi är en del av Väsby. Vi har många äldre som kommer och äter hos oss, vissa varje dag.

CHILI CHILI. Den 16 juni slår Xuhao och Feihao Zhang upp dörrarna till "nya" China Thai på Centralvägen. "Stammisarna ringer varje dag och undrar när vi öppnar." Foto: Charlotte Arwedsson