Roligt. Bibliotekarien Susann ser fram emot att träffa låntagare på biblioteket i Enebyberg. Foto: Mostphotos/Stefan Källstigen (kollage)

Nu öppnar biblioteken igen

Nu öppnar biblioteken för besök igen. Det efter att smittspridningen minskar och nya rekommendationer från Smittskydd Stockholm.

  • Publicerad 12:00, 2 jun 2021

Imorgon öppnar biblioteken igen efter att ha hållit stängt sedan i november. Biblioteket i Mörby centrum håller fortsatt stängt på grund av flytt till nya lokaler i centrumbyggnaden.

I måndags tog kultur- och fritidsnämnden beslutet.

– Vi har alla längtat efter det här. Nu har det sett ljusare ut kring smittspridningen, och då vill vi så klart öppna upp så fort som möjligt, säger Robert Nibelius (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Enligt bibliotekarien Susann Moritz längtar många efter att låna böcker.

– Det här känns förstås väldigt roligt, och kul framförallt för att det är så många av våra låntagare som längtar till att komma tillbaka till biblioteken, säger hon.

Fortsatt försiktighet

I slutet av november stängde Danderyds kommun biblioteken. När de nu öppnar igen är det med viss försiktighet.

Bland annat kommer inte fler än 10 besökare kunna vistas i lokalerna samtidigt.

– Vi håller fortfarande ögonen öppna och har kontakt med Smittskydd Stockholm. Vi gör det under planerade och ordnade former och kommer löpande informera om hur det kommer bli inom kultur- och sportverksamheterna, säger Robert Nibelius.

– Vi kommer ha en övergångsperiod eftersom det faktiskt fortfarande är en pandemi. Det kommer inte vara som vanligt riktigt än, säger Susann Moritz.

Förutom att få träffa låntagare ser hon fram emot en mer "normal" arbetsplats.

– Jag kommer kunna träffa min kollega som jag bara har träffat tio minuter under det här året. Nu kommer vi kunna träffas varje dag.

Minskad trängsel

Från och med vecka 22 öppnar tre av Danderyds bibliotek.

Till öppnandet tar biblioteken fram en risk- och konsekvensanalys av öppnandet, regler om maximalt antal personer och ska förebygga trängsel i lokalerna.

Mer information nås via biblioteken.

Visa merVisa mindre