Besök. Nu på tisdag kan äldre på Österåkers särskilda boenden börja ta emot besök igen. Foto: Mostphotos

Nu öppnar äldreboendena för besök igen

Alla som vill ha vaccination på Österåkers särskilda boenden har nu fått sina sprutor mot covid-19. Det gör att kommunen åter kan tillåta besökare, efter nästan tre månaders förbud. Beslutet gäller från och med i morgon, tisdag.

  • Publicerad 14:29, 22 feb 2021

Det har gått två veckor, så nu har de fullgott skydd.

Från och med tisdagen den 23 februari blir det åter tillåtet att besöka närstående på Österåkers särskilda boenden för äldre.

Men det gäller som tidigare att vara försiktig och att kontakta boendet i förväg för att ta reda på vad som gäller just där – även om du själv och den du besöker är vaccinerade eller har antikroppar.

De flesta är vaccinerade

De flesta som bor på Österåkers särskilda boenden har nu fått bägge doserna vaccin, men inte alla.

– De på särskilda boenden som vill och har kunnat ta vaccin har nu fått båda sina doser och det har gått två veckor, så nu har de fullgott skydd, säger Susanna Kiesel, socialdirektör i Österåkers kommun, och fortsätter:

– Det finns kanske några som har varit sjuka och därför inte har kunnat vaccineras, eller nyinflyttade som inte har vaccinerats klart. Vaccination kommer att fortgå regelbundet.

Även om vaccinering minskar risken för att bli allvarligt sjuk går det heller inte att helt utesluta att en vaccinerad person kan bli smittad och sprida smittan vidare, skriver Österåkers kommun. Därför gäller bland annat att man vid besök ska bära munskydd (se nedan).

Besöksförbudet i Österåker har gällt sedan 3 december efter beslut från Folkhälsomyndigheten

Så gör du besöket säkert

Kontakta boendet inför ditt besök så att du vet vad som gäller just där.

Håll två meters avstånd så ofta du kan.

Tvätta eller sprita händerna ofta.

Använd munskydd under hela besöket

Besöket ska ske i din närståendes lägenhet, inte i allmänna utrymmen.

Max två besökare vid samma tillfälle.

Visa merVisa mindre