Fanna

Lördag 13-tiden

Bedrägeri. Lämna inte ut bankkort till någon. Lämna inte ut bankkort till någon. Lämna inte ut bankkort till någon. Det kan inte sägas för många gånger; varken banker eller polis eller någon annan ringer upp kunder och ber dem logga in eller lämna ut kort eller koder.

I helgen hände det en äldre kvinna i Fanna, några år över 90, som blev uppringd av en man som på ett sätt som uppges vara mycket övertygande berättade att någon från Tyskland tagit lån på hennes konto, men mannen som ringde kunde hjälpa kvinnan, sa han.

Han sa åt henne att lägga kort och kod i ett kuvert så skulle en polis snart hämta kuvertet och hon skulle få hjälp att stoppa det tyska lånet.

Mannen kom – han beskrivs som ganska ung, "inte över 30", omkring 180 cm lång och han bar coronamunskydd – och tog med sig kuvertet. Snart hade 15.000 kronor tagits ut från kontot.

Senaste tiden har ett stort antal fall av bedrägerier riktats mot äldre personer i polisregion Mitt, däribland alltså detta bedrägeri.

– Vi vill varna för denna brottslighet och uppmanar att aldrig lämna ut bankkort till okända personer, oavsett trovärdighet, säger Jonas Rickeborn på polisen i Enköping.

Den som blivit utsatt för ett bedrägeri bör kontakta sin bank snarast och därefter anmäla till polisen.