Nu ökar anmälningarna även i Danderyd

Danderyd har länge kunnat skryta med att vara en kommun där få anmäler till skolinspektionen. Men efter första halvan av 2018 går det att skönja en ny trend. – Jag är inte orolig, vi klarar det här, säger utbildningsdirektör Göran Hedström.

  • Publicerad 06:00, 5 jun 2018

Danderyd är en av de kommuner där få väljer att anmäla till skolinspektionen.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Men de senaste sex månaderna har antalet anmälningar plötsligt ökat.

Göran Hedström är tillförordnad utbildningsdirektör i kommunen. Han tror inte att det ökande antalet anmälningar skulle handla om skolornas kvalité. Men han är däremot oroad över innehållet i anmälningarna.

– Vi kan se att det ofta handlar om kränkningar och mobbning, och det är allvarligt. Det är en spegling av samhället där bland annat sociala medier gör det betydligt lättare att kränka idag än tidigare, säger han. Det är klart oroväckande.

En hjälp

Likt flera skolor och kommuner som Mitt i talat med, ser Göran Hedström trots allt på anmälningar som något bra. De visar att det är något i skolorna som inte fungerar, och pekar mot problem som annars kanske inte hade uppmärksammats. Det blir lättare att förbättra verksamheterna, helt enkelt.

 

– Någon klok person har sagt att klagomål är en gåva, för då kan vi bli bättre. Så är det, men sen är det fruktansvärt att barn drabbas. Klagomål rent generellt visar dock vad vi behöver bli bättre på, säger han.

Så hur arbetar ni med det ökande antalet anmälningar nu?

– Det som kommit fram nu är att vi har haft för dåliga rutiner på hur vi som skolor rapporterar när det handlar om kränkningar och mobbning. men det arbetet gör vi nu. Jag tror att vi kommer kunna hantera detta, jag är inte orolig, säger han.

Fakta

Danderyd i siffror

2015
Anmälningar: 11
Beslutade: 18
Föreläggande: 1

2016
Anmälningar: 10
Beslutade: 12(3)
Föreläggande: 3(1)

2017
Anmälningar: 11
Beslutade: 8(1)
Föreläggande: 1(1)

*siffran inom parantes är det antal av totalen där anmälan gjordes året innan

Källa: Skolinspektionen
Visa merVisa mindre