Annika Jansson på Stora Skuggans 4H-gård är oroad över att det minskade bidraget innebär att de tvingas dra ned på verksamheten och sälja en del av djuren. Foto: Sacharias Källdén

Nu mobiliserar Stora Skuggans 4H-gård

Stora Skuggans 4H-gård är besvikna och oroade efter stadsdelsnämndens beslut att minska bidraget. Nu hoppas gården att en namninsamling ska få nämnden att ändra sig. Men det ser inte hoppfullt ut.

  • Publicerad 11:10, 5 apr 2019

Som vi berättade förra veckan kan Stora Skuggans 4H-gård tvingas göra nedskärningar i sin verksamhet och även minska antalet djur. Anledningen är att bidraget från stadsdelsnämnden minskat rejält, från förra årets 400 000 till 250 000 kronor.

Därför får populära 4H-gården mindre pengar

Och de är inte ensamma om att tycka att det är väl snålt tilltaget. I skrivande stund har 550 personer skrivit under den namninsamling som 4H-gården dragit igång i protest.

– Stadsdelsnämnden har tidigare alltid varit måna om att stötta verksamheten. Det känns oerhört tråkigt att vi nu inte har dem med oss när det är en så unik och viktig verksamhet, säger Annika Jansson, verksamhetsansvarig, som också betonar att just 2019 är ett extra tufft år ekonomiskt på grund av sommarens torka.

– Hö och kraftfoder har blivit jättedyrt, vilket man borde tagit hänsyn till. För en förening som oss är 150 000 mycket pengar.

I en replik förklarade stadsdelsförvaltningens ordförande Andrea Ström (M) att det inte är nämndens uppgift att bekosta deras verksamhet fullt ut. Detta uttalande vänder sig Jansson starkt emot.

– Vi är självförsörjande till ungefär 65 procent och får bidrag från flera andra håll för att kunna driva verksamheten, förklarar hon.

Andrea Ström ska personligen överlämnas utskriften med namninsamlingen.

– Jag hoppas att det ska resultera i att de kan titta på fallet igen, säger hon.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/popular-gard-kan-tvingas-till-nedskarningar/repscA!2wTdxcUjRHBWDXTWUnuiCg/

Annika Jansson får medhåll från socialdemokraterna i stadsdelen. Birgit Marklund Beijer (S), vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd, tycker det är "väldigt olyckligt att de skär ned stödet till föreningen."

– Då är en namninsamling ett jättebra sätt att väcka opinion i frågan, säger hon.

Frågan är dock vad en namninsamling kan ge för resultat, utöver att det är ett sätt att mobilisera. Enligt Andrea Ström kan de inte vänta sig ett nytt utfall efter överlämnandet.

– Detta är ett beslut som redan är taget och pengarna är fördelade för denna ansökningsperiod. 4H-gården är, precis som andra föreningar, varmt välkomna att söka stöd framöver. 

Vad tycker du om deras initiativ?

– Jag förstår att många engagerar sig i denna viktiga fråga. Jag hoppas att 4H-gården kan ta vara på allt engagemang för deras verksamhet, säger Andrea Ström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Annika Jansson på Stora Skuggans 4H-gård är oroad över att det minskade bidraget innebär att de tvingas dra ned på verksamheten och sälja en del av djuren. Här med Helen Larsson, från Söder, som ska motionsrida islandshästen Flipa. Foto: Sacharias Källdén

Josefine Eklöf, Täby och Helen Larsson, Södermalm, motionsrider sedan några år tillbaka. Här på islandshästarna Flipa och Meya. "Jag blir väldigt upprörd. Det finns barn som inte har råd att åka utomlands och göra saker på sina lov. En sådan här plats är en fristad för dem, med läger och aktiviteter tillgängligt för alla" säger Josefine Eklöf. Foto: Sacharias Källdén