COVIDVACCIN. Över 30 000 personer har fått sin första dos, men nu minskar vaccinationstakten. Foto: Mostphotos

Nu minskar vaccinationstakten

Över 30 000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Region Stockholm. Men nu halveras antalet doser som levereras.

  • Publicerad 17:06, 19 jan 2021

Till och med den 17 januari hade totalt cirka 147 000 personer vaccinerats mot covid-19 i Sverige, enligt de uppgifter som regionerna rapporterat in till Folkhälsomyndigheten.

I Region Stockholm har 32 549 doser använts till och med vecka två, och nästan lika många personer har alltså fått sin första dos, och på en del äldreboenden har man kunnat ge även den andra dosen.

Under vecka 2 levererades totalt 100 500 doser till Sverige, varav 10 800 från Moderna, och resten från Pfizer/Biontech.

Färre doser denna vecka

Till Stockholm kom 18 475 doser. Under vecka tre beräknas 7 800 doser komma. Minskningen beror på att Pfizer bygger om en produktionsanläggning för att kunna utöka produktionen.

– Den här veckan har vi fått cirka 50 procent färre doser än planerat. Under ett par veckor kommer det att successivt öka för att nå leveransplanen. I takt med att fler vaccin godkänns och leveranserna stabiliseras kommer takten för vaccinationerna att kunna öka, säger Magnus Thyberg, ansvarig för vaccinsamordningen, i ett pressmeddelande.

Personal vaccineras nu

När doserna fördelas till regionerna utgår Folkhälsomyndigheten från hur stor andel av befolkningen som är 70 år eller äldre.

Vaccineringen vid äldreboendena är klar vad gäller första dosen, och turen har nu kommit till hemsjukvård och hemtjänst.

Vård- och omsorgspersonal får vaccinering hos Vaccindirekt, och inom intensivvård och covidvård vaccineras personal på plats.

70+ i februari

I februari räknar man med att påbörja vaccinering av de som är äldre än 70, och de som ingår i någon riskgrupp. Där ska vaccineringen ske via vårdcentralen, och man får då boka tid som vid den årliga influensavaccineringen.

Senare i vår blir det övrigas tur. Hur den massvaccineringen ska ske är inte klart. Men i dagarna blev det känt att en klubblokal i Slakthusområdet bokats och att man där ska kunna vaccinera 15 000 personer i veckan.

Nattklubb görs om till massvaccinationscenter