Deltagartaken försvinner. Både inomhus och utomhus försvinner deltagartaken, meddelade kulturminister Amanda Lind och Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, under en pressträff på tisdagen. Foto: Regeringen

Nu lyfts alla tak för sport, kultur och andra evenemang

Snart blir det fritt fram för publiken att strömma till fotbollsmatcher, till Dramaten, Stadsteatern, Nalen och alla andra teater-och konsertlokaler. Regeringen tar nu steg fyra i att lyfta pandemirestriktionerna.

  • Publicerad 15:51, 7 sep 2021

För personer som är vaccinerade kommer livet att i stort sett återgå till det normala.

Det beskedet gav socialminister Lena Hallengren (S), kulturminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson vid en pressträff på tisdagen.

Dags för steg 4

Regeringens plan för att lyfta coronarestriktionerna presenterades i våras som en femstegsraket.

Och nu är det alltså dags för steg 4: Bort med deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata fester samt lättnader vad gäller storlek på sällskap på restauranger.

Efter regeringens besked: "Äntligen kan Stockholm bli Stockholm igen"

Även Folkhälsomyndighetens rekommendation om att arbeta hemifrån tas bort den 29 september.

Covidpass

Samtidigt skickas nu ett förslag på covidbevis, alltså ett vaccinationspass, på remiss till Folkhälsomyndigheten. Tanken är att det vid behov skulle kunna användas vid stora evenemang med fler än 15 000 deltagare.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att restriktionerna bara kan lyftas om antalet smittade är lägre än 50 per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod. Smittspridningen ska vara stadigt nedåtgående, och färre än 100 patienter vårdas för covid-19 på sjukhus, varav max 25 på iva.

Smittspridningen i Stockholm kan leda till att restriktionerna ligger kvar

Dessutom ska minst 70 procent av befolkningen över 18 år har fått sin första vaccindos. I dagsläget är det mer än check på detta: 82,3 procent av alla över 18 har fått sin första dos, och 71,5 procent även den andra.

Men för de andra kraven är det värre. På sjukhusen vårdas 318 covidpatienter, varav 44 i intensivvård, enligt Socialstyrelsens siffror för den 1 september.

Tack vare vaccinet

Och antalet smittade var 127 per 100 000 invånare för vecka 33 och 34.

Men trots det väljer alltså Folkhälsomyndigheten att förorda lättnader. Och det beror på att vaccinationerna varit framgångsrika.

– Då utgick vi från ett läge med 70 procents vaccinationstäckning och nu är vi uppe i 80 procent. Vi kan tydligt se effekten av vaccinationen med färre sjuka. Ur ett folkhälsoperspektiv är det inte längre motiverat med publikbegränsningar i till exempel restaurangsektorn, säger Johan Carlsson.

Så småningom ska steg 5 införas: Bort med resten, som trängselregler på handelsplatser och för kultur- och fritidsverksamhet.

Något datum är dock inte satt för det.

Detta gäller ännu – till den 29 september

Vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning ska trängsel undvikas och deltagare kunna hålla avstånd från varandra. Handtvätt eller handsprit ska erbjudas. Maxantal deltagare inomhus: 50 stående/300 sittande. Maxantal deltagare utomhus: 600 stående/3 000 sittande. Max 900 får samlas på ett ställe vid idrottsevenemang. 1 800 personer får delta i demonstrationer utomhus.

Gym, sportanläggningar, simhallar, museer, tivolin ska begränsa antalet besökare på ett sätt som är säkert från smittskyddssynpunkt. Handtvätt eller handsprit ska erbjudas. Ordna alternativ till köer. Besökare kan anvisas till särskilt angiven in- eller utgång.

Handelsplatser ska begränsa antalet kunder och besökare på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt. Gallerior och varuhus ska se till så att besökare inte uppehåller sig på inomhustorg eller liknande områden.

Privata sammankomster på lokal får ha högst 50 deltagare. Gäller inte ceremonier som dop, vigsel och begravning.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd: Stanna hemma vid symtom på covid-19. Håll avstånd till andra människor. Undvik butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trängsel där. Arbeta hemifrån om möjligt.

Källa: Länsstyrelsen, Krisinformation

Visa merVisa mindre