Ebba Östlin, (S), vill bygga bort bostadskön för unga. Foto: Anna Z Ek/Botkyrka kommun

Nu lovar S bostäder till alla unga vuxna

I dag står 1 800 personer i åldern 18-25 år i Botkyrkabyggens bostadskö. Den vill Sociademokraterna bygga bort genom billiga öronmärkta hyresrätter.

  • Publicerad 09:00, 9 jun 2018

Från 18-års åldern ska du kunna få en lägenhet direkt om du är mellan 18 och 25 år gammal, folkbokförd i Botkyrka och står i Botkyrkabyggens bostadskö.

– Ungdomar har väldigt svårt att komma in på bostadsmarknaden idag. Det kostar mycket, det är långa köer. Billiga hyresrätter är en bristvara och Botkyrkabyggen kan skapa det, säger Ebba Östlin (S), gruppledare för Socialdemokraterna.

Kommer ni klara att ge denna bostadsgaranti?

– Det handlar om att det byggs mer bostäder. Vi har redan börjat. Det är en väldig fördel att vi har ett stort kommunalt bostadsbolag. Det gör att vi kan bygga ungdomsbostäder och trygghetsbostäder för äldre där man har råd att bo, säger Ebba.

Hur blir standarden om det är billiga hyresrätter?

– Man har hittat sätt att bygga billigt. Modulbostäder, prefabricerade som har bra standard. Sen kan kommunen välja att ta ut mindre kostnad för marken så att låga hyror säkerställs, säger Ebba.

Sprida ut hyresrätterna i befintlig bebyggelse

Socialdemokraterna lovar att bygga 8 000 nya bostäder fram till 2024. Tanken är att det ska vara blandade bostäder i områden som kan förtätas. Hyresrätter bland bostadsrätter och villor. Tullinge är en del av kommunen som behöver hyresrätter, anser Socialdemokraterna.

– Ungdomsbostäder behövs i alla stadsdelar. Vi vill att det ska finnas olika upplåtelseformer som matchar olika skeden av livet.

–  Det handlar om att bygga nya Botkyrka och bryta bostadssegregation. Man måste tänka smart och bygga blandat, inte en stor stadsdel, säger Johannes Svensson (S).

Desperat vallöfte

Stina Lundgren (M), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, avfärdar bostadsgarantin som ett luftslott.

– Det de lovar är en utredning om de vinner valet. I dag är kötiden 6-8 år. Botkyrkabyggen kommer aldrig hinna producera den mängden på så kort tid, säger hon.