Nu ligger anrika Edsbacka Wärdshus ute till försäljning
Är du sugen på en restaurangfastighet med anor sedan 1600-talet på en 2 260 kvadratmeter stor tomt i Edsbergsparken med utsikt över Edsviken? Då finns chansen nu. Edsbacka Wärdshus är till salu. Men det är restaurangverksamhet och inget annat som gäller i den 668 kvadratmeter stora fastigheten.
- Nyheter
- Publicerad 07:45, 10 jun 2020
– Ja, Sollentuna kommun är väldigt mån om att det fortsätter att vara restaurang. Det är en av landets äldsta krogar och man är i dag inte öppen för att ändra användningsområde, säger Mikael Ortolanis som är transaktionsrådgivare på Newsec.
Mikael Ortolanis är transaktionsrådgivare och har fått uppdraget att sälja Edsbacka Wärdshus. Foto: Tommy Nybom/SE360
Två stjärnor år 2000
Restaurangen är för alltid inskriven i svensk kroghistoria då den år 2000, under namnet Edsbacka krog i Christer Lingströms regi, blev första svenska restaurang att få två stjärnor i Michelinguiden.
Inomhusmiljö från Edsbacka Wärdshus. Foto: Tommy Nybom/SE360
De senaste åren har Edsbacka Wärdshus drivits av Melanders Group AB, men i mitten av mars stängdes krogen.
– De har sett över koncernstrukturen och bestämt att avyttra vissa verksamheter, bland annat Edsbacka Wärdshus. Det var bestämt redan innan corona slog till. Jag hade ett första möte med dem redan i december, säger Mikael Ortolanis.
Kan ta emot 200 gäster
På fastigheten finns en huvudbyggnad med tillbyggd paviljong och en komplementbyggnad. Lokalens totala area är 668 kvadratmeter och restaurangen har kapacitet för cirka 200 gäster.
Gott om sittplatser. Foto: Tommy Nybom/SE360
Vad händer om det dyker upp en rik knöt och vill köpa och göra om fastigheten till bostad?
– Vi har faktiskt haft många förfrågningar från alla möjliga intressenter, bland annat från sådana som vill göra om det till privatbostad men även från religiösa församlingar och företag som önskar ha kontor där eller öppna hotell eller vandrarhem exempelvis. Men kommunen är tyvärr ganska svårflörtad och detaljplanen förordar restaurangverksamhet på fastigheten.
Tyvärr?
– Ja, ur vårt perspektiv som säljer. Men jag förstår kommunen. Krogen är klassisk och man vill dessutom att allmänheten ska ha fortsatt tillgång till området, vilket säkerställs om det är restaurangverksamhet i fastigheten.
Sollentuna kommun är mån om att Edsbacka Wärdshus inte ska förvandlas till något annat än en restaurang. Foto: Tommy Nybom/SE360
Vad ser du för köpare?
– Främst två olika typer. Det kan vara en fastighetsinvesterare som kommer att tillsätta en hyresgäst, en operatör, eller en operatör som köper själv och ser en möjlighet att förvalta varumärket och det fina läget. Man kan också tänka sig att det finns en emotionell koppling, att någon som verkligen önskar att krogen ska leva vidare köper och hittar en operatör. Då är det lite ekonomi, men framför allt att man vill se krogen leva och frodas.
Krogen har snart 400 år på nacken och en tänkbar köpare är någon som verkligen vill att den ska leva vidare och frodas, tror Mikael Ortolanis. Foto: Tommy Nybom/SE360
Ni går inte ut med något pris.
– Nej, i många av våra affärer gör vi inte det.
Men mellan tummen och pekfingret?
– Självklart finns det en förväntan och en värdering, men av respekt för säljaren så är det något vi inte kommunicerar utåt.
”Bankerna restriktiva nu”
Mikael Ortolanis berättar att flera intressenter redan har varit och tittat på fastigheten.
– Med en kom vi relativt långt, men de lyckades inte riktigt med finansieringen. Bankerna är restriktiva nu när restaurangbranschen har tagit stryk under coronakrisen.
Corona försvårar försäljningen?
– Ja, det finns köpare som har kapitalet men är lite osäkra på grund av läget just nu, och andra som vill satsa men där bankerna inte är redo på grund av den osäkra situationen. Men vi har inte brist på spekulanter. Det finns solida intressenter. Och säljaren sitter inte kärvt till så det är inte bråttom.
Har det kommit skambud?
– Nja, det har kommit in affärsfärslag på bra nivåer men även affärsfärslag på lägre nivåer där kunden tror att marknadsläget innebär en chans till ett lågt ingångvärde med värdeökning på sikt.
”Fantastiska möjligheter”
Huvudförhoppningen är att köparen är en operatör som vill driva Edsbacka Wärdshus vidare själv, berättar Mikael Ortolanis.
– Ja, för rätt kund finns fantastiska möjligheter. Sollentuna växer, bland annat byggs bostäder och handelsplatser i Häggvik som ligger ganska nära, så vågar man blicka några år framåt och bara pandemin är över så kan det bli en jättebra affär.
Edsbacka Wärdshus har ett bra läge intill Edsviken och dessutom relativt nära Häggvik där nya bostäder och handelsplats ska byggas, förklarar Mikael Ortolanis. Foto: Tommy Nybom/SE360
”Härligt att vara där ute”
Intresset är fortsatt stort och det kommer nya förfrågningar om visning varje vecka, förklarar Mikael Ortolanis.
– Det är kul och härligt att vara där ute. Jag är stolt som rådgivare att få visa upp ett sådant här objekt, säger han.