Nu ligger anrika Edsbacka Wärdshus ute till försäljning

Är du sugen på en restaurangfastighet med anor sedan 1600-talet på en 2 260 kvadratmeter stor tomt i Edsbergsparken med utsikt över Edsviken? Då finns chansen nu. Edsbacka Wärdshus är till salu. Men det är restaurangverksamhet och inget annat som gäller i den 668 kvadratmeter stora fastigheten.

  • Publicerad 07:45, 10 jun 2020

– Ja, Sollentuna kommun är väldigt mån om att det fortsätter att vara restaurang. Det är en av landets äldsta krogar och man är i dag inte öppen för att ändra användningsområde, säger Mikael Ortolanis som är transaktionsrådgivare på Newsec.

Mikael Ortolanis är transaktionsrådgivare och har fått uppdraget att sälja Edsbacka Wärdshus. Foto: Tommy Nybom/SE360

Två stjärnor år 2000

Restaurangen är för alltid inskriven i svensk kroghistoria då den år 2000, under namnet Edsbacka krog i Christer Lingströms regi, blev första svenska restaurang att få två stjärnor i Michelinguiden.

Inomhusmiljö från Edsbacka Wärdshus. Foto: Tommy Nybom/SE360

De senaste åren har Edsbacka Wärdshus drivits av Melanders Group AB, men i mitten av mars stängdes krogen.

– De har sett över koncernstrukturen och bestämt att avyttra vissa verksamheter, bland annat Edsbacka Wärdshus. Det var bestämt redan innan corona slog till. Jag hade ett första möte med dem redan i december, säger Mikael Ortolanis.

Kan ta emot 200 gäster

På fastigheten finns en huvudbyggnad med tillbyggd paviljong och en komplementbyggnad. Lokalens totala area är 668 kvadratmeter och restaurangen har kapacitet för cirka 200 gäster.

Gott om sittplatser. Foto: Tommy Nybom/SE360

Vad händer om det dyker upp en rik knöt och vill köpa och göra om fastigheten till bostad?

– Vi har faktiskt haft många förfrågningar från alla möjliga intressenter, bland annat från sådana som vill göra om det till privatbostad men även från religiösa församlingar och företag som önskar ha kontor där eller öppna hotell eller vandrarhem exempelvis. Men kommunen är tyvärr ganska svårflörtad och detaljplanen förordar restaurangverksamhet på fastigheten.

Tyvärr?

– Ja, ur vårt perspektiv som säljer. Men jag förstår kommunen. Krogen är klassisk och man vill dessutom att allmänheten ska ha fortsatt tillgång till området, vilket säkerställs om det är restaurangverksamhet i fastigheten.

Sollentuna kommun är mån om att Edsbacka Wärdshus inte ska förvandlas till något annat än en restaurang. Foto: Tommy Nybom/SE360

Vad ser du för köpare?

– Främst två olika typer. Det kan vara en fastighetsinvesterare som kommer att tillsätta en hyresgäst, en operatör, eller en operatör som köper själv och ser en möjlighet att förvalta varumärket och det fina läget. Man kan också tänka sig att det finns en emotionell koppling, att någon som verkligen önskar att krogen ska leva vidare köper och hittar en operatör. Då är det lite ekonomi, men framför allt att man vill se krogen leva och frodas.

Krogen har snart 400 år på nacken och en tänkbar köpare är någon som verkligen vill att den ska leva vidare och frodas, tror Mikael Ortolanis. Foto: Tommy Nybom/SE360

Ni går inte ut med något pris.

– Nej, i många av våra affärer gör vi inte det.

Men mellan tummen och pekfingret?

– Självklart finns det en förväntan och en värdering, men av respekt för säljaren så är det något vi inte kommunicerar utåt.

”Bankerna restriktiva nu”

Mikael Ortolanis berättar att flera intressenter redan har varit och tittat på fastigheten.

– Med en kom vi relativt långt, men de lyckades inte riktigt med finansieringen. Bankerna är restriktiva nu när restaurangbranschen har tagit stryk under coronakrisen.

Corona försvårar försäljningen?

– Ja, det finns köpare som har kapitalet men är lite osäkra på grund av läget just nu, och andra som vill satsa men där bankerna inte är redo på grund av den osäkra situationen. Men vi har inte brist på spekulanter. Det finns solida intressenter. Och säljaren sitter inte kärvt till så det är inte bråttom.

Har det kommit skambud?

Nja, det har kommit in affärsfärslag på bra nivåer men även affärsfärslag på lägre nivåer där kunden tror att marknadsläget innebär en chans till ett lågt ingångvärde med värdeökning på sikt.

”Fantastiska möjligheter”

Huvudförhoppningen är att köparen är en operatör som vill driva Edsbacka Wärdshus vidare själv, berättar Mikael Ortolanis.

– Ja, för rätt kund finns fantastiska möjligheter. Sollentuna växer, bland annat byggs bostäder och handelsplatser i Häggvik som ligger ganska nära, så vågar man blicka några år framåt och bara pandemin är över så kan det bli en jättebra affär.

Edsbacka Wärdshus har ett bra läge intill Edsviken och dessutom relativt nära Häggvik där nya bostäder och handelsplats ska byggas, förklarar Mikael Ortolanis. Foto: Tommy Nybom/SE360

”Härligt att vara där ute”

Intresset är fortsatt stort och det kommer nya förfrågningar om visning varje vecka, förklarar Mikael Ortolanis.

– Det är kul och härligt att vara där ute. Jag är stolt som rådgivare att få visa upp ett sådant här objekt, säger han.

Fakta

Krogen var stängd i 111 år

Krogen grundades 1626 av proviantmästaren Henrik Olofsson, som även lät bygga Edsbergs gård (föregångaren till Edsbergs slott) och Landsnora kvarn. Av kung Gustav II Adolf fick Olofsson ett privilegiebrev som gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka, intill landsvägen mellan Stockholm och Uppsala.

1633 fick man, av drottning Kristinas förmyndarregering, rätt att även erbjuda nattlogi för vägfarande och stallplats och foder för deras hästar.

Som på många andra platser där det serveras sprit förekom mycket bråk och våld vid Edsbacka krog och år 1853 beslutade länsstyrelsen att man inte längre skulle ha tillstånd att servera sprit utan endast mat, öl och andra drycker.

Baron Claes Rudbeck på Edsbergs slott, som drev krogrörelsen med hjälp av anställda krögare och krögerskor, blev 1872 tvungen att upphöra med verksamheten på grund av minskande gästantal. Därefter användes lokalerna som småskola för södra Sollentuna och efter 1893 fanns statarbostäder i huset.

På valborgsmässoaftonen 1983, 111 år efter stängningen, öppnade Christer Lingström åter en krog på platsen. Återinvigningen av Edsbacka skedde efter en renovering av byggnaden. Efter några ekonomiskt svåra år i början utsågs Lingström till Årets Kock 1985 och därefter följde ytterligare utmärkelser. Edsbacka fick sin första Michelin-stjärna 1992 och den andra 2000 – som första krog någonsin i Sverige.

I november 2008 lämnade Christer Lingström Edsbacka efter 26 år och krogen togs över av personalen under ledning av kökschefen Fredrik Pettersson.

I april 2010 öppnades en ny restaurang under namnet Edsbacka Wärdshus.

Nuvarande ägare är Melanders Group AB som har beslutat att sälja, och Edsbacka Wärdshus är nu stängt sedan mitten av mars.

Källa: Wikipedia
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Efter 16 månader: I morgon öppnar Sjöbergshallen igen

Nyheter "Det är fullt jobb nu, ända in i kaklet" Hösten 2019 stängde Hemköp i Sjöberg då rivningen av den gamla centrumbyggnaden inleddes. Sedan dess har Sjöbergsborna varit utan matbutik, men i morgon torsdag slår Hans och Malin Roosmark upp...onsdag 24/2 17:11

Nu får du besöka nära och kära på äldreboende

Nyheter Nästan alla äldre på särskilda boenden i Sollentuna har vaccinerats för covid-19 och anhöriga kan nu besöka sina närstående igen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller emellertid och besökare...onsdag 24/2 14:50