Nu krymps gårdshuset på Dalagatan

Gårdshuset vid Dalagatan nobbades i nämnden – nu kommer ett nytt förslag från stadsbyggnadskontoret. Den här gången är huset hälften så stort och lägenheterna hälften så många. Men grannarna är fortfarande inte nöjda.

  • Publicerad 16:54, 8 maj 2018

Gårdshuset på innergården vid Dalagatan/Västmannagatan har orsakat våldsamma protester. Grannarna i området har upprättat en protestlista och den intilliggande förskolan Spöket anser att huset förstör barnens lekyta på innergården.

Även Skönhetsrådet och Stadsmuseet har kritiserat bygget.

Drogs tillbaka

När ärendet togs upp i stadsbyggnadsnämnden i juni valde politikerna att dra tillbaka förslaget – med argumentet att huset var alldeles för stort.

– Man får göra det betydligt mindre helt enkelt, sa stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) i en intervju med Mitt i inför beslutet.

Stadsbyggnadskontoret fick i uppdrag att återkomma med ett nytt förslag som skulle ta mindre av innergården i anspråk. Det nya förslaget lämnades in i slutet av februari.

Den här gången har huset krympts med hälften och antalet lägenheter minskat från 44 till 25. När huset är byggt kvarstår 1 300 kvadratmeter av innergården, istället för tidigare 775 kvadratmeter.

Det nya huset innehåller 25 lägenheter, istället för de ursprungliga 44. Illustration: Sweco.

”Mer yteffektivt”

Även formen har ändrats, till en kub istället för den ursprungliga ovala formen.

– Att bygga huset som en kub ger mer yteffektiva lägenheter. Den runda formen togs fram för att mildra intrycket av det tidigare huset. Men nu när husets yta minskat väsentligt anser vi att kuben är ett bättre alternativ, säger Martina Norrman, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Höjden, däremot, har inte förändrats. Huset har tvärtom blivit lite högre. Anledningen är att den femte våningen inte längre är indragen, som i det första förslaget.

Inte nöjda

Nu väcks nya protester bland grannarna på Dalagatan/Västmannagatan. Sedan det nya förslaget lämnades in har omkring 100 synpunkter och remissvar kommit in till staden.

–  Politikerna sa att avtrycket skulle halveras, men när man tittar på konsekvenserna är det ingen skillnad. Huset är ju högre än tidigare, säger Tina Nilsson, en av grannarna som protesterar mot bygget.

Hon anser inte att det nya förslaget är bättre.

– Nej. Det blir en liten effekt för bostadsmarknaden, men en rejäl negativ effekt för oss som bor här. Det är en dålig ekvation, säger hon.

Det nya förslaget ska tas upp i stadsbyggnadsnämnden i juni.