Äntligen rullar spårvagnarna på Djurgårdslinjen igen. Foto: Carl-Henrik Linder

Nu körs spårvagnarna på Djurgårdslinjen igen

Efter att ha väntat i ett och ett halv år har de historiska spårvagnarna på Djurgårdslinjen äntligen börjat köra passagerare från Norrmalmstorg till Djurgården igen.

  • Publicerad 13:17, 19 jul 2021

Det var ett härligt besked att få, det kändes lite som julafton,

Julhelgen 2019 var senaste gången som resenärer åkte spårvagn på Djurgårdslinjen. Sedan dess har linjen varit avstängd för resenärer och inga spårvagnar har trafikerat sträckan. Detta på grund av att resenärer avråtts från "icke nödvändiga resor".

– När pandemin slog till uppmanade SL människor att undvika resor i kollektivtrafiken. Det ledde till att vi fick stänga ner Djurgårdslinjen, säger trafikchefen Per Englund.

– Från början visste man ju inte hur länge det skulle vara så och vi hoppades länge på en trafikstart. Men i september förra året insåg vi att det blir nog inga resor under 2020 och att de kunde dröja en bit in på 2021 också.

Att inte ha kunnat trafikera sträckan under drygt 1,5 år har varit tufft, menar Per Englund. Främst för volontärerna som kör spårvagnarna.

– Det har varit svårt att hålla folk kvar och hålla kompetensen uppe. Men vi har kört några "tomma" rundor, dels för att visa upp vagnarna och dels för att träna oss själva, säger han.

Spårvagnen trafikerar sträckan mellan Norrmalmstorg och Djurgården. Foto: Thomas Lange

– Det är en märklig känsla att köra en spårvagn som är tom. Men det märks att människor uppskattar och har ett intresse för våra historiska spårvagnar. När vi åker förbi så både fotas och filmas spårvagnarna.

Men så, efter drygt 1,5 år kom ett glädjebeskedet. Den första juli när restriktionerna lättades upp fick Per och de andra volontärerna på Djurgårdslinjen godkänt att börja trafikera sträckan igen.

– Det var ett härligt besked, det kändes lite som julafton, säger han.

Premiärturen gick den 17 juli strax före klockan 11 på förmiddagen. Planen för Djurgårdslinjen fram till mitten av augusti är att trafikera sträckan onsdagar till söndagar mellan 11 och 17. Därefter ska sträckan trafikeras lördag och söndag 11-17 fram till den 19 december.

Hur gick premiärturen?

– Det gick jättebra, det var lite som en fest i lördags när vi började köra och många turister fick sig en glad överraskning. Sen rullade det på utan några problem under resten av helgen.

Om Djurgårdslinjen

Kördes första gången 1991.

30-årsjubileum i juni 2021.

Kör 20-, 40- och 50-tals vagnar.

Drygt 60 volontärer arbetar med spårvagnen ideellt.

Vanlig SL-biljett krävs för att åka med.

Visa merVisa mindre