Den nya strategin har redan rullats ut i stora delar av landet, däribland norra Stockholm. I Södertörnskommunerna börjar Postnord dela ut post varannan dag från 25 oktober. De menar att det handlar om att möta en ny sorts efterfrågan.

Paket delas ut varje dag, men eftersom svenskarna skickar allt mindre brev till varandra är det inte motiverat att jobba på samma sätt som förr.

Förberett i ett år

Brevbärarna fortsätter som vanligt, men kommer att gå olika rundor beroende på vilken dag det är.

– Vi har jobbat systematiskt i nästan ett år för att alla medarbetare ska ha rätt förutsättningar att genomföra förändringen med högsta kvalitet för alla kunder och mottagare i Stockholm syd, har Sophie Överfjord, chef för region Stockholm syd, sagt i en kommentar.

– Vi ska alla göra vårt absolut bästa för att lyckas med denna stora förändring direkt från start.

Södertörnsbor om nya rutinerna

Stuvstabon Ing-Britt Vilhelmsson, 77, sitter och pratar med Tumbabon Monica Flygare, 67, i Huddinge centrum. De tycker inte att de påverkas av att posten ska komma varannan dag.

– Jag påverkas inte. Det kommer inte så mycket post. Det är ju inte så många som skriver brev i dag, man använder mobilen till allt, äger Ing-Britt Vilhelmsson.

Monica delar den bilden.

– Jag får en del post från Kiwa och dessutom har jag mycket på e-faktura och autogiro. Dessutom har det varit mycket trassel med post som kommit fel, så jag är inte förvånad, säger hon.

"Blir ingen skillnad"

Tyresöborna Hanna Thiberg och Sophie Frithiof tycker inte att det spelar någon roll för dem att posten ska komma varannan dag.

– Det är mest elektroniskt nu för tiden ändå. Jag har Kivra och får de flesta viktiga papper genom det, säger Hanna Thiberg.

Sophie Frithiof håller med.

– Det blir ingen skillnad för mig. Det är inte så mycket som kommer i brevlådan ändå, säger hon.

På Poseidons torg i Haninge träffar vi Handenbon Birgitta Sjöberg. Hon beställer saker på nätet ibland, men tror inte att hon kommer att påverkas särskilt mycket. Däremot tror hon att det kan drabba många äldre.

– Det är väl egentligen inte så bra, men det får man bara ta. För mig påverkas det inte i någon större utsträckning, det är mest kallelser till läkare och sånt som jag får i posten. De flesta räkningarna har jag digitalt, säger hon.