Centrala Husby och Rinkeby får lokala ordningsvakter. Foto: Linus Lindgren/Anna Z EK/Erik Lejdelin

Nu kommer ordningsvakterna till Rinkeby och Husby

För en vecka sedan beviljades Stockholms stads ansökan att göra så kallade LOV3-områden av Rinkeby och Husby. I praktiken innebär detta att kommunala ordningsvakter får börja jobba i områdena från och med i dag.

  • Publicerad 08:30, 9 sep 2019

Den blågröna majoriteten har lagt 70 miljoner kronor på att anställa lokala ordningsvakter i Stockholm. Men stadsdelarna i Järva har inte fått några av dessa ordningsvakter, detta var något Mitt i skrev om så sent som förra veckan.

För en vecka sedan kom ett nytt besked – ordningsvakterna får börja jobba i Rinkeby och Husby.

Stockholms stads ansökan att göra LOV3-områden av centrala delar av Rinkeby och Husby igenom förra måndagen. Betäckningen innebär att kommunala ordningsvakter får patrullera och ingripa inom området.

Börjar gälla i dag

Ansökan skickades in redan i februari i år. Men det är alltså inte för än nu som ansökan har beviljats. Det här innebär att det kommer bli fler ordningsvakter i stadsdelarna från och med den nionde september när LOV3-tillståndet börjar gälla.

Rinkeby-Tensta stadsdelsnämnds ordförande Benjamin Dousa (M) är väldigt positiv till detta.

– Det här är ett viktigt vallöfte som vi nu äntligen kan leverera. Det här är en viktig del av att skapa trygghet i Järva. Sedan behövs fler poliser, fler kameror och socialtjänsten måste fortsätta jobbar förebyggande, säger han. 

Får specialutbildning

Benjamin Dousa säger även att han hade hoppats att ordningsvakterna hade varit på plats redan innan sommaren, men han säger att det finns skäl till att det har dröjt.

– Det här är särskilt utsatta områden där det finns en tung kriminalitet. Det gör det svårare att sätta in ordningsvakter och det är just därför som lokalpolisen tycker att det är så viktigt att jobba tätt med dem här, säger han.

Utöver att ordningsvakterna ska jobba nära lokalpolisen så får de även en särskild utbildning som bara ordningsvakterna som ska jobba i Järva får.