Kenta, Malando och Tony från en sekvens i dokumentären. Foto: Peter Torell

Nu kommer musikdokumentären om Bajen-ikonen

I vår kommer Bajen-ikonen Kenta Gustavssons musikaliska liv visas som dokumentär på flera Stockholmsbiografer.

  • Publicerad 16:39, 16 mar 2020

En ny dokumentär om Kenneth "Kenta" Gustavsson är snart aktuell på flera biografer i Stockholm och runt om i landet, bland annat ska filmen visas på Victoria, Bio Rio, Södermalm Filmstaden och i Heron City. Datum för visningarna är däremot inte är helt satta än på grund av Corona-läget.

Dokumentären "Kenta lever" som växt fram under mer än ett decennium fokuserar enbart på Kenta som musikskapare. Bakom filmen står polarna Tony Labidi, Dick Billborn och Johan Holtzberg.

– Vi började filma honom under repetitioner, under konserter och intervjuer och samlat massa material under åren. Efter olika versioner har det nu blivit en film där vi kan visa en bild av honom som stämmer, som vi är riktigt nöjda med, säger Tony Labidi.

"Han var absolut ingen narkoman"

Kentas liv har blivit felaktigt representerat av omvärlden menar Tony. I "Dom kallar oss mods" får publiken bilden av Kenta som luggsliten och härdad av alkohol och droger.

– Det är inte sant, han var ingen missbrukare. Han drack väl för mycket men han var absolut ingen narkoman som 90 procent verkar tro. Modstrion var jättebra som upplysningsfilmer men där var han regisserad, i den här filmen är han sig själv, säger Tony.

Kenta avled till följd av sjukdom år 2003, samma år som hans sista album 'På nattlig vandring' släpptes.

– Vi spelade in den sista plattan 2001, det var enligt Kenta hans bästa platta och vi spelade in den på Atlantis, samma studio som vi spelade in vårt första album och låten "just idag är jag stark", som blivit Bajens inmarsch-låt. Så cirkeln blev sluten på något vis, säger Tony.