Så här minivillorna ut i Huddinge. Snart kan de finnas också i Bällsta. Foto: Maria Nykvist

Nu kommer minivillorna till Vallentuna

De finns redan i Huddinge, Värmdö och Mälarhöjden. Nu kommer minivillorna till Vallentuna. För 1,8 miljoner säljs bostäder på 33 kvadratmeter.

  • Publicerad 18:50, 1 mar 2018

Det är på Skvadronvägen i Bällsta som åtta parhus på upp till 147 kvadratmeter samt fyra så kallade studiohus på 33 kvadratmeter ska uppföras. De sammanlagt tolv bostäderna kommer tillsammans att utgöra bostadsrättsföreningen Skvadronhöjden. Liknande projekt finns på fler håll i länet, till exempel i Huddinge.

Då har köparna enligt mäklaren Daniel Ekdahl främst varit yngre personer, samt i enstaka fall pensionärer som fortfarande vill ha tillgång till en liten trädgård.

– Men generationen i mitten köper absolut inte ett studiohus. Har du ett barn eller två blir det svårt att få plats, säger han.

Att det finns trädgård och det låga priset är studiohusens fördel.

– Du får mycket för pengarna. Du bor på marken och har ett loft. I Huddinge har jag varit själv och tittat, det ser jätteläckert ut.

Också företaget Kolfast fastighetsutveckling, som byggt studiohus på Värmdö, får mycket bostad för pengarna. De kan sälja fler lägenheter per tomt.

Det var 2014 som Attefallsreformen gjorde det möjligt för villaägare att utan bygglov uppföra ett litet hus på högst 25 kvadratmeter på tomten. I reformens kölvatten har det också kommit bostadsrättsföreningar vars syfte från början är bygga att minivillor bredvid större hus.

Hur har intresset varit?

– Vi gick ut för en vecka sedan så vi har inte sålt några än, säger mäklaren Daniel Ekdahl. Men det har varit ett ganska bra intresse eftersom det är något helt nytt. Hade det varit på en top notch-marknad hade de nog gått åt på fem minuter.

Formellt är boytan på minivillorna 19 kvadrat med en biyta på 15 kvadratmeter.

Bostäderna ska vara klara för inflytt till nästa vinter.