– Jag tyckte det var väldigt spännande med fallen som kommer in, säger filmaren Tom Karlsson som gjort dokumentären ”På brutna vingar” om Victor Persson och Stockholms vildfågelrehab i Svinninge.

– Det är en tydlig konstrast mellan naturen och vårt moderna samhälle med exempelvis ugglor som fastnar i skorstenar.

– Men efter typ en vecka fick Victor åka in till sjukhuset. Jag hade ju märkt att han hostade. Sen kom diagnosen. Då gick filmen till att handla mer om Victor också.

Svårt sjuk av fåglar

Mitt i har tidigare berättat om Victor Persson som startade SVR, men som blev svårt sjuk av ett enzym från fåglar som angriper hans lungor. När han hamnade på sjukhus varnade läkare för att han inte skulle bli 37 om han fortsatte sitt arbete.

https://www.mitti.se/nyheter/gor-faglar-friska-blev-sjalv-svart-sjuk/lmrkh!4867931/

Nu har han hunnit fylla 40. Mycket tack vare att han inte exponerar sig lika mycket för fåglarna längre, och använder skyddsmask. Men har inte slutat jobba.

”På brutna vingar” spelades in 2018-2019. Tanken är att man som tittare ska få känna att man nästan är på plats när SVR räddar skadade fåglar.

Värnar djuren

Själv låter Victor mest besvärad av att filmen även handlar om honom själv:

– Men jag tycker den är viktig. Den innehåller mycket information om hur vi kan samexistera och ha mer respekt för djurliv. Sen har jag ingen kommentar om min sjukdom. Jag vill bara bli frisk, säger han.

– Det är djuren jag brinner för.

Han tror också att filmen kommer att väcka en del reaktioner. Som när SVR tvingas avliva fåglar. En del tittare kommer att uppleva det som brutalt, trots att metoden är godkänd.

Från början hade Tom Karlsson bara kontrakt med SVT för en film, men materialet räckte till en del 2 som han också hoppas kommer sändas. Den handlar mer om Victors sällsamma arbete med att rena och rehabilitera blyförgiftade örnar.

Del 1, ”På brutna vingar”, sänds i SVT 25 maj.