Uggla. Victor blev själv sjuk av att göra fåglar friska. Nu måste han bära skyddsmask när han träffar sina bevingade patienter. Foto: Marcus Westberg

Nu kommer filmen om Victors fågelrehab

För några är sedan blev Åkersbergabon Victor Persson svårt sjuk av det han älskar - att rädda skadade fåglar på Stockholms vildfågel rehab (SVR) i Österåker. Nu sänder SVT en dokumentär om honom.

  • Publicerad 10:37, 24 maj 2022

Sen kom diagnosen. Då gick filmen till att handla mer om Victor också.

Filmare. Tom Karlsson har gjort filmen ”På brutna vingar” Foto: Privat

– Jag tyckte det var väldigt spännande med fallen som kommer in, säger filmaren Tom Karlsson som gjort dokumentären ”På brutna vingar” om Victor Persson och Stockholms vildfågelrehab i Svinninge.

– Det är en tydlig konstrast mellan naturen och vårt moderna samhälle med exempelvis ugglor som fastnar i skorstenar.

– Men efter typ en vecka fick Victor åka in till sjukhuset. Jag hade ju märkt att han hostade. Sen kom diagnosen. Då gick filmen till att handla mer om Victor också.

Svårt sjuk av fåglar

Mitt i har tidigare berättat om Victor Persson som startade SVR, men som blev svårt sjuk av ett enzym från fåglar som angriper hans lungor. När han hamnade på sjukhus varnade läkare för att han inte skulle bli 37 om han fortsatte sitt arbete.

Gör fåglar friska – blev själv svårt sjuk

Nu har han hunnit fylla 40. Mycket tack vare att han inte exponerar sig lika mycket för fåglarna längre, och använder skyddsmask. Men har inte slutat jobba.

”På brutna vingar” spelades in 2018-2019. Tanken är att man som tittare ska få känna att man nästan är på plats när SVR räddar skadade fåglar.

Värnar djuren

Själv låter Victor mest besvärad av att filmen även handlar om honom själv:

– Men jag tycker den är viktig. Den innehåller mycket information om hur vi kan samexistera och ha mer respekt för djurliv. Sen har jag ingen kommentar om min sjukdom. Jag vill bara bli frisk, säger han.

– Det är djuren jag brinner för.

Han tror också att filmen kommer att väcka en del reaktioner. Som när SVR tvingas avliva fåglar. En del tittare kommer att uppleva det som brutalt, trots att metoden är godkänd.

Från början hade Tom Karlsson bara kontrakt med SVT för en film, men materialet räckte till en del 2 som han också hoppas kommer sändas. Den handlar mer om Victors sällsamma arbete med att rena och rehabilitera blyförgiftade örnar.

Del 1, ”På brutna vingar”, sänds i SVT 25 maj.

Örn. Till sin hjälp på SVR har Victor Persson flera volontärer. Foto: Marcus Westberg

Stockholms vildfågel rehab, SVR

Årligen hjälper ideella SVR runt 1 500 sjuka eller skadade fåglar samt fågelungar som kommit ifrån sina föräldrar.

Skadorna kan handla om allt från brutna vingar till skador som orsakats av fiskeredskap eller andra mänskliga aktiviteter.

På vinterhalvåret får SVR in uppemot 20 samtal om fåglar per dag. Under högsäsong (juni-aug) är den siffran mångdubbelt högre.

De flesta fåglar som vårdas kommer från Stockholms län, men det händer även att man får in fåglar från grannlänen.

Visa merVisa mindre