Feyrouz Gergi och Annette Nordman Alhusaini besöker Norsborgfamiljer i december. Foto: Anders Björklund

Nu knackar bibliotekarierna i Botkyrka på dörren

Bibliotekarier har börjat göra hembesök hos barnfamiljer i Storvreten och Norsborg. Målet är att barnen ska bli bättre på språk. Tanken är att hembesöken utvidgas och att alla småbarnsfamiljer i hela Botkyrka ska få besöken.

  • Publicerad 17:33, 29 nov 2018

I snart två månader har bibliotekarierna Annette Nordman Alhusaini och Tone Karlsen gjort hembesök hos småbarnsfamiljer i Norsborg och Storvreten. Projektet heter Bokstart och barn som fyller sex månader får en gåva med utvalda böcker.

Böckerna som de sex månader gamla barnen får. Även deras storasyskon får böcker. Foto: Anders Björklund

Samtidigt talar bibliotekarierna med föräldrarna om fördelarna med att prata, läsa och sjunga med små barn. Enligt Botkyrka kommun har liknande projekt i Storbritannien gett goda resultat när det gäller barnens språkutveckling och läsförmåga.

– Där har man till och med kunnat forska på det här. Man har sett att barnen klarar sig bra i skolan och har en bra språkutveckling, säger projektledaren Anna-Stina Takala.

Föräldrarna i Storvreten och Norsborg får brev hem om vilken tid bibliotekarierna kommer.

– Reaktionerna har varit positiva. De som inte kunnat har hört av sig för att få en annan tid för hembesök, säger bibliotekarien Annette Nordman Alhusaini som i december får med sig bibliotekskollegan Feyrouz Gergi på besöken i Norsborg.

Slagstabon Feyrouz Gergi och Albybon Annette Nordman Alhusaini jobbar på Hallunda bibliotek. Annette kommer att ha olika kollegor med sig olika månader. I december följer Feyrouz Gergi med på besöken.  Foto: Anders Björklund

När barnen fyllt ett år gör bibliotekarierna ett uppföljande besök och när barnen är ett och ett halvt år blir det en tredje återträff.

Satsningen finansieras av Statens Kulturråd. Liknande projekt finns i Södertälje, Haninge och Sundbyberg. Om projektet Bokstart går bra tänker Botkyrka kommun utvidga satsningen till att inbegripa hela Botkyrka efter tre år.

– Storvreten och Norsborg är pilotområden, säger projektledaren Anna-Stina Takala.