Nu kliver Gustav av sin moppe – det är dags för nästa steg

Gustav Damm blev känd när han körde runt norrort på sin moped. Nu är det dags att börja bekämpa brott från en bil i stället. Men först ska han fixa körkortet.

  • Publicerad 05:00, 12 jun 2020

För tre år sen tog Gustav Damm moppekörtkort. Direkt började han använda sin moppe för att åka runt och bevaka Täby och Vallentuna.

Men nu är det dags för nästa steg.

– Jag har alltid känt att jag behöver uppgradera moppen till något seriösare, säger Gustav.

Gustav tillsammans med sponsorerna till bilen som invigdes i början av juni. Foto. Privat

Lastad med sjukvårdsutrustning

Gustav har skramlat ihop till en bil och med hjälp av fyra sponsorer har den fixats till och utrustats med sjukvårdsutrustning, brandsläckare, hjärtstartare, filtar med mera.

– Den här bilen är lite som ett utryckningsfordon, här finns allt möjligt. Tanken är att kunna bistå ambulans och polis vid akuta händelser.

Sponsorerna kommer att bidra med en summa varje månad som ska gå till bränsle och underhåll. Gustav bevakar norrort kommer då att fortsätta, fast i bil istället för på moppe, med fokus på Vallentuna och Täby.

Vi sidan av bevakningen har Gustav också startat upp en ideell organisation med trygghetsvärdar.

Nu är tanken att både Gustavs bevakning och trygghetsvärdarna ska åka runt i bilen.

– Jag tror det blir jättebra med bilen, det blir mer seriöst. Vi har åkt en del med den när jag har övningskört och vi har bara fått positiv respons. Folk vinkar och ibland stannar vi till och pratar. Det är det som gör att man vill fortsätta, att folk gillar det man gör.

Måste skaffa körkort

Vad som händer med Gustavs moped är inte helt klart, han kommer kanske ha den kvar hemma i kyrkbyn och köra den någon gång ibland.

– Jag har bara haft den i tre år men den har åkt väldigt, väldigt långt så den har tagit en del stryk.

”Det är fantastiskt att kunna få med så mycket utrustning” säger Gustav. Foto: Privat

Det är bara en sak som fattas. Gustav har inget körkort – än så länge. I början av juli fyller han 18 år och då siktar han på att ta körkortet på en gång.

– Jag har övningskört jättemycket i två år, nästan varje gång vi ska iväg med bilen har det varit jag som kört. Så det ska nog gå bra men jag ska ta några lektioner innan så det sitter ordentligt.