UTESERVERING. Nu har avgiften för serveringstillstånd sänkts för uteserveringarna i Upplands Väsby. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Nu kan Väsbyborna äta ute ända in i november

Nu blir det lättare för krögarna i Väsby att ha större uteserveringar – och ha dem öppna ända till november. I veckan sänkte kommunen flera avgifter.

  • Publicerad 09:40, 30 apr 2021

Vi vill också uppmuntra fler krögare att söka tillstånd för utomhusservering.

Restaurangnäringen över hela landet har drabbats hårt i pandemin. Även Väsbys krögare har känt av en nedgång, även om den inte varit lika stor som i andra kommuner.

I veckan har därför Upplands Väsby kommun infört ett antal åtgärder för att stötta restaurangägarna. Både avgifterna för markupplåtelse och serveringstillstånd har sänkts.

Utökad yta

Sänkningarna berör både krögare som ansöker om uteservering för första gången och de som vill utöka sin yta.

– Som kommun vill vi möta krögarna med hjälp mot de svårigheter som pandemin innebär. Vi vill också uppmuntra fler krögare att söka tillstånd för utomhusservering. Det ger dem möjligheter att tjäna mer pengar och få en bredare kundkrets, säger Ann-Christin L Frickner (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens näringslivs- och kompetensutskott, i ett pressmeddelande.

Kommunen har tagit flera beslut för att hjälpa restaurangnäringen under pandemin. Företagsavgiften sköts upp. Krögare har även kostnadsfritt kunnat erbjuda catering hemma hos privatpersoner.

Begränsat antal besökare

Just nu råder begränsningar för antalet tillåtna besökare i en restauranglokal. Vid uteserveringar är det lättare att hålla avstånd mellan besökarna.

Det blir möjligt att ha uteserveringar öppna även i november. Beslutet gäller året ut.

– Krögare får nu möjlighet till en verksamhet som bedöms vara mer säker ur smittosynpunkt. De ansökningar som kommit in under våren kommer att få rätt till den sänkta kostnaden, säger miljöavdelningens chef Kristine Tuxen Borlaug.

UTESERVERING. Nu blir det lättare för krögarna i Väsby att få tillstånd för uteserveringar - och ha dem öppna ända till november. Foto: Mostphotos