Nu kan rådvilla föräldrar få tips

Hur ser verkligheten ut och hur kan du uppnå det du vill som förälder? Nu startar Marie Tidlund kurser om hur man gör när det inte fungerar.

  • Publicerad 11:23, 21 jan 2013

Det går inte att säga att man ska göra si eller så i en given situation eftersom allt beror på vem barnet är och vilka behov det har och varför.

Det säger Marie Tidlund i Täby. Hon har 25 års erfarenhet av just barn som gymnastik- och förskollärare. Hon driver sitt eget familjedaghem och har egna barn och barnbarn.

Hon har dessutom just utbildat sig till kbt-terapeut (Kognitiv beteendeterapi)

Den 6 februari startar hon föräldrahjälpskursen ”Vem vill inte vara en snäll förälder? Hur gör man när det inte fungerar?” i Studiefrämjandet/Täbys regi.

Kursen vänder sig till föräldrar med barn i yngre skolåldern.

– Att föreläsa så här inför publik är nytt för mig men jag är ju van att ha mycket föräldrakontakter.

Kursen består av fyra tillfällen på drygt två timmar var.

– Min tanke är att prata om konsekvenser, vanor och beteenden. Hur man kan locka fram det man vill att barnen ska göra genom förstärkare och hur man kan ta ut riktning och sätta mål.

– Hur man kan hantera situationer som är svåra att hantera. Ofta kan de uppstå vid läggdags, vid matbordet eller när andra barn är på besök hemma.

Marie Tidlund vill inte sätta upp en mall för vad som är rätt eller fel.

– Många föräldrar har ont om tid och känner sig otrygga i sitt föräldraskap för att de är klämda mellan livets alla krav. Men alla älskar ju sina barn och vill dem väl.

Hon tror att vi måste komma ifrån Pippi Långstrump-idealet i barnuppfostran.

– Barn behöver inte förverkliga sig själva i den utsträckningen, men de behöver närvarande föräldrar, säger hon.

Fakta

Föräldraråd

Andas lugnt och ge dig tid att tänka efter lite.

Njut i stunden. Stanna upp och upplev det som är just nu.

Var inte för hård mot dig själv. Oftast har vi en inneboende kraft som gör att det blir rätt och det är inte hela världen om det blir lite fel.

Källa: Marie Tidlund

Visa merVisa mindre