PILLER. Ivo anser att läkaren har missbrukat sin rätt att skriva ut narkotiska läkemedel. Foto: Mostphotos

Nu kan missbrukarnas "Doktor knark" stoppas

Under flera års tid har en läkare i Stockholms innerstad försett missbrukare med narkotika. Men nu – med totalt 13 anmälningar från sjukhus, polis, apotek och anhöriga – kan hans rätt att skriva ut preparaten dras in.

  • Publicerad 10:10, 14 jan 2021

Läkaren med mottagning i Stockholms innerstad har länge varit känd för att vara frikostig med att skriva ut narkotiska preparat, inte minst i missbrukarkretsar.

Totalt 13 anmälningar har gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på bara ett par år.

Södersjukhuset står för en. Det var i mars 2018 som en akutpatient med missbruk kom in efter att ha överdoserat läkemedel som läkaren skrivit ut.

Patienter är langare

I januari 2019 anmäler en person att en närstående med drogberoende regelbundet går till läkaren och får droger utskrivna, och detta samtidigt som hen får vård vid beroendemottagning.

Enligt anmälaren går även langare till läkaren för recept på droger som de kan sälja vidare.

Polistips

Polisen har fått in anonymt tips om att läkaren säljer recept för 2 000 kronor styck.

Beroendemottagningar, apotek och sjukhus har anmält läkaren, senast Danderyds sjukhus i november 2020, då en heroinist visade sig ha fått recept på Tramadol och Treo comp för "ledvärk".

Kan mista rätt att förskriva

Nu begär Ivo att hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska dra in läkarens behörighet att förskriva narkotiska och andra särskilda läkemedel.

Det är inte första gången som läkaren är i blåsväder. 2016 kritiseras han av Ivo för att ha skrivit ut narkotiska preparat utan hänsyn till patienternas sjukdomsbild, sociala situation och missbruk.

Försvaret: De slipper köpa illegalt

2018 fick han kritik för att ha skrivit ut narkotika i en mängd som översteg ordinerad dos.

Läkaren uppger till sitt försvar att han bara skriver ut recept för tre månaders medicinering i taget, och att patienter som annars köper narkotika illegalt slipper det och kan klara sig på lägre doser efter att de kommit till honom.

Avtal med regionen

Läkaren har avtal med Region Stockholm med subventionerad patientavgift, och finns med i 1177 Vårdguiden.

Regionen har dock sedan januari 2020 tagit bort hans kod för subventionerade recept, vilket gör att patienterna får betala fullt pris för dem.

Lönsamt

Läkarens bolags årsredovisning visar på en omsättning på 5,8 miljoner kronor, och ett resultat på nära tre miljoner förra räkenskapsåret.

Den ackumulerade vinsten i bolaget är på 25,8 miljoner kronor.