VR-glasögonen skapar en datorgenererad skenvärld, där man kan gå omkring. Foto: Läsarbild Natascha Holmgren

Nu kan man gå runt i 1700-talets Slussen

Är du nyfiken på hur det var att leva vid Slussen på 1700-talet? Ny teknik gör det möjligt att gå runt i Slussen – som det såg ut på den tiden.

  • Publicerad 11:53, 18 apr 2017

En tredimensionell bild säger mer än tusen ritningar. Nu finns för första gången en kopia på hur Slussen sannolikt såg ut på 1700-talet – uppbyggd i en digital miljö.

Med hjälp av VR-glasögon kan man vandra runt bland handelsbodarna i forna Gröna gången, gå på bryggorna som länkade ihop Södermalm med Gamla stan tillsammans med virtuella människor och kanske tänka sig att det snart kommer en fiskebåt.

Eller varför inte ta en tur över Blå slussen, som antagligen inspirerade till namnet Blå bodarna och Blå gången som fanns i 1930-talets variant av Slussen.

Gjorts efter ritningar

Miljöerna är gjorda utifrån äldre ritningar, fotografier, trämodeller och målningar.

– Vi har letat i olika arkiv och genom kartläggning fått fram en relativt god bild av hur området runt Slussen sett ut. Men vi gör inte anspråk på en exakt sanning, säger Dan Svensson, avdelningschef för ELU konsult, som anlitats av staden för att ta fram bygghandlingarna till nya Slussen.

3D-miljöerna av 1700-talets Slussen har tagits fram för att förenkla och planera byggandet av morgondagens Slussen.

Inga platta ritningar

Alla nya byggnadshandlingar till Slussen är också gjorda i tredimensionella modeller, istället för på vanliga platta papper.

– Det är ett helt nytt angreppssätt. Att bygga utifrån modell istället för ritning. Stockholm stad och projektet är otroligt modiga och framsynta, att de gör det här möjligt, säger Dan Svensson.

 Det är ett helt nytt angreppssätt. Att bygga utifrån modell istället för ritning.

Modellerna gör det enklare att förstå hur nya Slussen kommer att se ut. 1930-talets Slussen bestod av runt 3000 ritningar, som för en lekman närmast är omöjligt att omsätta till hur det ser ut i praktiken. Med 3D-tekniken blir det enklare att visa upp nya Slussen för berörda myndigheter.

– Vi har bland annat haft räddningstjänsten här. Efter att de tittat på modellerna kunde de ge förslag på förbättringar, som till exempel utrymning av svåråtkomliga utrymmen.

Kan visas för allmänheten

Några andra som varit intresserade av 3D-tekniken är Stadsmuseet och Medeltidsmuseet. Medeltidsmuseet har just nu en specialutställning om Slussen, där man bland annat visar många av de fynd som gjorts i de arkeologiska utgrävningarna. De håller just nu på att titta på om VR-tekniken kan visas upp för allmänheten.

– Det är intressant om vi kan implementera det i utställningen. Men ännu är inga beslut tagna, säger Tina Rodhe, platschef för Medeltidsmuseet.

 

 

Fakta

VR-teknik

Virtuell verklighet, VR, är en datorgenererad skenvärld i vilken användaren upplever sig vara och agera.

Några tillämpningsområden är utbildning och träning, design och konstruktion, forskning och spel.

VR-tekniken har en bakgrund i flygsimulatorer som utvecklades för jaktplanspiloter.

Källa: Nationalencyklopedin
Visa merVisa mindre