Vattenskotrarnas framfart har varit omdebatterad länge, bland annat kring populära badområden som Hornsbergs strand och Liljeholmskajen, där förarna många gånger kör för fort och stör badande. Även antalet olyckor med vattenskotrar har ökat enligt Transportstyrelsen. Men nu är tanken att skärpa kraven på de som kör vattenskotrarna.

https://www.mitti.se/nyheter/regeringen-vill-se-korkort-for-vattenskoter/reptgp!UlitAaM2SMMXjtmpM@UZw/

Transportstyrelsen har på uppdrag av regeringen utrett frågan och presenterar nu ett åtgärdspaket för att styra upp fordonen.

Enligt förslaget bör krav på förarbevis införas, som ska bestå av både teoretiska och praktiska moment och ta mellan 1-2 dagar att genomföra.

Dessutom föreslår myndigheten att förare som inte kan visa upp körkort kan bötfällas, det ska dessutom gälla även för uthyrare eller personer som lånar ut vattenskotrar till någon utan körkort. Vid upprepade överträdelser ska även ett körkort kunna dras in.

Förslaget ska nu ut på remiss innan regeringen kan fatta beslut.

– Frågan ska ut på remiss nu och vi har en tajt tidsplan. Det här är förslag som jag är angelägen om ska kunna sättas i kraft så snart som möjligt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till Sveriges Radio Ekot.

Rasmus Jonlund (L), ordförande i stadsdelsnämnden på Kungsholmen välkomnar beskedet i frågan som han drivit länge.

https://www.mitti.se/nyheter/kungsholmen-vill-forbjuda-vattenskotrar-vid-hornsberg/reptfp!Sy9LSSfcvSVPr5bzzGr@xA/

– Det är väldigt bra och jag hoppas regeringen kan sjösätta det snabbt så det finns på plats till nästa sommar. Det skulle underlätta för oss för då kan vi lägga ner planerna på ett förbud för vattenskotrar i Ulvsundasjön, säger han, och fortsätter:

– Det är flera saker som låter bra, som att det är tydliga krav och sanktioner så polis och kustbevakning får möjlighet att ingripa och bötfälla. Men helst vill vi ju att det ska leda till en efterlevnad, att folk sköter sig. Det kanske kan ha avskräckande effekt.