Morgan Jernfast säkrade titeln i sista heatet. Foto: Läsarbild Xavier Bertin

Nu kan Jernfast titulera sig som världsmästare

Den nyblivna världsmästaren i Formel 4, Morgan Jernfast, från Österskär lutar sig inte tillbaka trots att VM-titeln precis har bärgats. – Äntligen har allt slit gett utdelning! Men nu börjar arbetet med att hitta fler sponsorer inför säsongen 2019, säger Jernfast.

  • Publicerad 10:09, 28 sep 2018

Tidigare under säsongen vann Morgan Jernfast Europamästerskapen i Formel 4 båtracing. Efter flera helgers VM-deltävlingar i Italien, England och Frankrike står det nu klart att Åkersbergakillen också kan titulera sig som världsmästare.

Efter den första deltävlingen i Italien ledde Morgan Jernfast VM-serien med knapp marginal. Men i den andra deltävlingen i England blev det tuffare. Jernfast ledde in i första kurvan men blev påkörd av en annan förare. Kraschen orsakade en stor poängförlust och därmed långt till en världsmästartitel.

– Det kändes otroligt tungt efter kraschen. Den andra föraren fick två gula kort för incidenten men det gav inte mig tillbaka de poäng jag förlorat. Jag försökte dock ständigt påminna mig själv att jag tagit ikapp värre underlägen än detta och allt fokus låg på den sista deltävlingen i Frankrike, säger Morgan Jernfast. 

Morgan Jernfast längst ner i bild. Foto: Xavier Bertin

Allt hopp på sista deltävlingen

Den franska staden Mâcon var platsen för den sista deltävlingen där Morgan öppnade med den snabbaste tiden i kvalificeringen vilket innebar första startposition inför racet.

Morgan kom iväg snabbt i starten och ledde hela loppet hela vägen till målflagg. Efter segern i första loppet såg chanserna goda ut inför söndagens race. Om Morgan kom i mål som femma eller högre i det racet skulle han ta hem titeln.

– Inför det sista racet var det mycket strategiskt tänk. Även om man som racerförare alltid vill vinna var det i ett sådant läge onödigt att ta stora risker som skulle kunna kosta mig titeln, säger han.  

VM-guldet

Morgan placerade sig på en andra plats i det sista heatet vilket säkrade VM-titeln 2018.

– Jag har inte lyckats smälta detta ännu. Stort tack till mitt team som gjort det här möjligt. Äntligen har allt slit gett utdelning! Nu börjar arbetet med att hitta fler sponsorer inför säsongen 2019.

När Morgan inte tävlar studerar han juridik på Uppsala universitet.

– Ibland kan bli lite hektiskt att kombinera sin sport med studierna men att det i slutändan är värt det.    

Morgan Jernfast kvalificerar sig under VM-deltävlingen. Foto: Xavier Bertin