Novelltävling. I sommar pågår en novelltävling för unga Järfällabor, där temat är "Pandemi". Arkivbild från Herresta bibliotek. Foto: Louise Bornhall

Nu kan Järfällas unga vara med i novelltävling

Är du 13-17 år, bor i Järfälla och gillar att skriva? Nu arrangerar Järfälla bibliotek en novelltävling med pandemitema, där vinnarbidraget publiceras i JärfällaDirekt.

  • Publicerad 11:34, 3 jun 2020

Inte mycket är sig likt i coronatider. På Järfälla bibliotek hålls vanligtvis i skrivarkurser för unga under sommaren, men på grund av viruset har man i år fått tänka om. Istället arrangeras en novelltävling med det passande temat "pandemi".

– Biblioteket arbetar aktivt med att ha ett attraktivt och inspirerande utbud av aktiviteter. Vi hoppas att det här kan bli ett roligt och spännande inslag i en annars rätt konstig sommar, säger Lovisa Blomberg, läsinspiratör på Järfälla bibliotek.

Får tolka ämnet fritt

Tävlingen riktar sig till Järfällabir mellan 13 och 17 år, och ungdomarna får skriva hemifrån med 16 augusti som sista inlämningsdatum. Förutom ämnet är det bara fantasin som sätter stopp.

– Antingen blir det ett utmärkt tillfälle för egna reflektioner kring den här märkliga perioden; det kan vara förlösande att skriva och sätta ord på det man varit med om. Man kanske har en familjemedlem som blivit sjuk, man kanske har upplevt stor ångest, man kanske bara vill skriva av sig, säger Lovisa Blomberg, och fortsätter:

– Eller så blir det tvärtom en möjlighet att koppla bort verkligheten för ett litet tag och kanske skriva en spökhistoria om en helt annan pandemi. Man får tolka ämnet exakt hur man vill.

Vinnaren blir publicerad

Vinnarnovellen kommer att publiceras i JärfällaDirekt, tillsammans med en vinnarintervju. Tvåan och trean kommer att få fina bokpris.

– Det finns ett stort mervärde i att bli publicerad och få det man skrivit läst av andra. Jag brukar säga att det är bland det mest utvecklande man kan göra i skrivandet, och jag hoppas det blir en morot för deltagarna, säger Lovisa Blomberg.

Novelltävlingen

Novelltävlingen vänder sig till personer i åldrarna 13-17 år som gillar att skriva. Temat är Pandemi och får tolkas fritt. Novellen får ha max 1000 ord.

När: 15 juni – 16 augusti

Vem: Unga födda mellan 2003-2007 bosatta i Järfälla kommun.

Hur: Skicka ett mejl där du anger förnamn, efternamn, adress, telefonnummer och ålder (endast ett bidrag per person).

Lägg novellen som ett bifogat dokument och e-posta till: lovisa.blomberg@jarfalla.se

Sista inlämningsdag är 16 augusti. Vinnare utses av Järfälla bibliotek i slutet av augusti.

Visa merVisa mindre

Lovisa Blombergs skrivtips

✓ Tänk fritt. Låt kreativiteten flöda, sätt inga gränser för dig själv. Det du skriver måste inte vara helt rimligt, och kan aldrig bli för overkligt. Tänk utanför boxen.

✓ Lita på din egen förmåga. De flesta är bättre än vad de själva tror på att skriva. Fastna inte vid stavfel, det går att fixa i efterhand. Tro på din egen idé och kompetens.

✓ Djupdyk in i dina karaktärer; lär känna dem. Fundera på hur det skulle vara att ha dem som kompisar och vad du skulle ha för relation till dem. Skulle du tycka om dem? Ogilla dem? Skriv sedan utefter det. Det gör berättelsen mer levande.

✓ Ta inspiration från andra! Läs hur andra skriver, notera stil/uttryck/karaktärsdrag och annat du gillar/inte gillar. Ha sedan det med dig när du börjar skriva på ditt eget.

Visa merVisa mindre