Från den 1 mars kan personer förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik – om det finns risk för att man till exempel stjäl varor eller trakasserar personal.

"Vid riskbedömningen ska det särskilt beaktas om personen tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken", står det i förslaget. Den som bryter mot tillträdesförbudet kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Christoffer Birking är butikschef på är Ica Supermarket Täby Kyrkby och tycker förslaget är bra.

– Det är en bra lag, det blir ett sätt för oss att skydda personalen. Men samtidigt har inte vi haft så mycket problem med att folk kommmer tillbaka, det har inte funnits en hotbild, säger han.

Hon berättar att även de är drabbade av snatteri.

– Det förkommer att det folk snattar. Men vi har inte ett stort problem med det, vi vet vilka de flesta är och det är mest stamkunder som handlar hos oss, säger han.

Andreas Saptovic är nämndeman i Solna tingsrätt. Dessutom äger han butikerna Grymt godis i Järfälla och Huddinge.

Han är van vid att ta snattare på bar gärning, och tala dem till rätta. Värst stölddrabbad är hans butik i Heron city.

– Där har det varit kanske tre, fyra gäng per helg.

Godistjuvarna till trots: Andreas Saptovic är inte särskild imponerad av den nya lagen. Den kommer mest att vara till hjälp för butiksjättar, tror han, eftersom de har bäst möjligheter att identifiera brottslingar från början.

– Det är de stora kedjorna som har råd att ha väktare och kameror, och som har ett litet rum dit de kan ta en tjuv. Vi har inte resurser till det.

Även ICA-handlaren Alexandra Rosander i Enebyberg menar att lagen inte löser hela problemet.

– Har du en och samma buse som kommer in ofta, då är det bra att vi nu kan säga att du får inte komma in här. Men du ska fortfarande ansöka om det här, och det ska finnas en dom. Där brister det, säger hon.

Hur kan man annars göra som butik?

– Mer närvaro och mer kontakt med kunder. Men det är svårt ju större butiken är, säger Alexandra Rosander.