Nu kan fler tjejer få en storasyster

Stödorganisationen Tjejzonen i Örnsberg utökar sin verksamhet i höst. Nyanlända tjejer får chans att få en storasyster. Och för att nå ännu fler tjejer i Sverige startar organisationen en onlineverksamhet.

  • Publicerad 07:45, 14 okt 2018

Tjejzonen i Örnsberg är Sveriges största stödorganisation för tjejer. Sedan tidigare har organisationen en verksamhet där tjejer som behöver stöd erbjuds en ”storasyster”, en volontär som lyssnar, stöttar och som man kan hitta på saker med.

Nu ska även nyanlända tjejer få chans att få en storasyster. Tjejzonen har fått finansiering från Stockholms stad och Folkhälsomyndigheten för att kunna satsa på nyanlända tjejer i Stockholm och av World child foundation för att starta stödverksamhet online.

Nyanlända tjejer är extra utsatta

Det är en grupp som mår dåligt i högre utsträckning än andra jämnåriga, enligt Tjejzonen.

– De flesta tjejerna är i gymnasieåldern och det är generellt en svår ålder. Om man är tjej är man extra utsatt i samhället och kommer från ett annat land har man kanske inget nätverk, ingen koll på lagar och rutiner och kan inte språket lika bra. Då blir man extra utsatt, säger Dounya Belmhamdi på Tjejzonen.

Att få en äldre tjej som storasyster kan betyda mycket – på flera olika sätt, berättar Dounya Belmhamdi.

– Många vill ha någon att prata med för att träna språket. En del vill ha stöd med skolarbetet eller söka jobb och skriva CV. Vissa tjejer har velat lära sig simma och cykla.

Storasyster som stöttar på Skype

Dessutom införs onlinestöd där tjejer får en storasyster på nätet.

– Man matchas med en storasyster som är tio år äldre och håller kontakt via Skype. Tidigare har vi varit begränsade till Stockholm, nu hoppas vi att vi når ut bredare, säger Dounya Belmhamdi.